МЕЂУ ИЗМЕЂУ

БРОКОЛИ ПРОТИВ РАКА

Броколи (Џон Саливен, Википедија)

Броколи (Џон Саливен, Википедија)

Волели или не волели ово поврће сада је свеједно. Зашто? Састојак сулфорафан који оно садржи потпомаже мршављењу и циљано убија ћелије рака. Да смо вас убедили?

Најновија студија са Универзиета Каназава (Јапан) потврдила је то у огледима на мишевима који су јели висококалоричну, масну храну, да би се установило да ли у броколију постоји састојак који спречава дебљање. Догодило се нешто неочекивано: органско једињење сулфорафан је помогло да глодари смршају.

Претпоставља се да ово једињење
осујећује ензиме да активирају
агенсе који изазивају карцином.

Мишеви су се удебљали за 15 одсто мање, имали су 20 посто мање масти око струка и прса, глукоза у крви им је била нижа него код сабраће којима није давано речено поврће. Истраживање је, поред тога, показало да сулфорафан обезнеђује више енергије и сагорева масти, истовремено помажући да се уравнотеже корисне бактерија у цревима.

И што највише обећава: сулфорафан селективно уништава канцерогене ћелије! Проучавање на Државном универзитету Орегон (САД) из 2015. уазало је да он тако онемогућује појаву метастаза. Како то чини није установљено. Претпоставља се да хемикалија осујећује да једни ензими активирају агенсе који изазивају карцином у телу, а истовремено повећава производњу других који чисте канцерогене чиниоце.

Ако нисте знали, броколи оздрављује јетру, и то је опет доказано на мишевима на Универзитету Илиноис (САД) 2016. године. Огледним глодарима храњеним броколијем једра је боље обављала свој посао и били су здравији.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар