МЕЂУ ИЗМЕЂУ

КАПЉИЦА ИЗАЗИВА РАК

Оштећује ДНК (Википедија)

Оштећује ДНК (Википедија)

Уносом алкохола у телу настаје штетна хемикалија која може трајно да оштети ДНК матичних ћелија, чиме се повећава ризик од настанка рака, закључак је истраживања британских научника.

Налази истраживања пружају
детаљнији увид у начине на које
алкохол увећава ризик појаве рака
дојке, црева и пет других врста рака.

„Поједине врсте рака развијају се због оштећења ДНК у матичним ћелијама. Иако се нека оштећења догађају случајно, наши налази указују на то да уношење алкохола повећава ризик од таквог врста оштећења“, рекао је професор молекуларне биологије Кетан Пател, један од водећих истраживача, преноси Ројтерс.

Истраживање је спроведено на мишевима, а научници су користили анализу хромозома и секвенцирање ДНК приликом утврђивања штете настале ацеталдехидом, штетном супстанцом која настаје када организам разграђује алкохол.

Мишевима је даван разређен алкохол, након чега је вршена процена утицаја алкохола на ДНК животиња. Налази указују на то да ацеталдехид може да прекине и оштети ДНК унутар матичних ћелија, чиме се трајно мења ДНК секвенца у тим ћелијама. Налази истраживања пружају детаљнији увид у начине на које алкохол увећава ризик појаве рака дојке, црева и пет других врста рака.

Агенција за истраживање рака Светске здравствене огранизације класификује алкохол као канцероген прве групе позивајући се на „убедљиве доказе“ да алкохол изазива рак у људском организму.

(Извор Танјуг)

О аутору

Станко Стојиљковић

1 коментар

  • А истраживање обичних људи у Србији, говори да ракија лечи … и рак и многе друге болести, само треба знати како је узимати.
    за крвоток, пре јела. За варење, после јела.
    За менструалне болове, прехладу, даје снагу …
    Хоће да нам лек направе отровом, лопови белосветски фармацеути!!!

Оставите коментар