МЕЂУ ИЗМЕЂУ

КОСМОС: МУТАНТИ ДОЛАЗЕ

Bacillus subtilis (Википедија)

Земаљске бактерије послате у космос вратиле су се измењене и сада представљају претњу постојању осталог живота. Зато се морају предузети да се спрече, управо су упозорили руски научници.

Оглед у Русији, под називом „Биоризик”, обелоданио је да су различити микроорганизми с наше шланете могли преживети у суровим космисчким условима на површини Међународне свемирске станице (ISS). Истраживање је спроведено у јануару 2005. године на руском одељку, а испитивању се користило 68 различитих организама, укључујући бактерије (једна од тих је Bacillus subtilis), инсекте, кичмењаке и више биљке.

Промењене (мутиране) бактерије испољиле су високу агресивност и отпорност на антибиотике после повратка на Земљу, написано је у руском извештају за састанак Међународног комитета за истраживање космоса, који је предвиђен за крај јула у САД. Ракова јајашца и кавијар једне афричке рибе претрајали су у космосу 2,5 године, а заметци су оживели након повратка на Земљу.

Главну претњу представљају земаљски
микроорганизми који су доспели на друге
планете и променили се на непознат
начин у тамошњој атмосфери и отуда
се вратили на Земљу.

Живи организми су, дакле, способни да преживи у космичким условима. Условно говорећи, у далекој будућности не искључује се да ванземаљска твар с других планета стигне на Земљу, а ни са наше на друге планете. Али главну претњу представљају земаљски микроорганизми који су доспели на друге планете и променили се на непознат начин у тамошњој атмосфери и отуда се вратили на Земљу.

Начело „планетарне одбране”, чији је циљ спречавање заражавања и загађења Земље ванземаљским организмима, и обрнуто, примењују све свемирске агенције у току својих међупланетарних пподухвата. За то је од 1959. задужен Одбор за истраживање космоса, са седиштем у Паризу.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар