МЕЂУ ИЗМЕЂУ

НАЈБРЖИ ЛОВАЦ НА СВЕТУ

Неприметан за радаре (Википедија)

Неприметан за радаре (Википедија)

Претпоставља се да ће „миг 41” заменити ловце-пресретаче „миг 31”, чији рок експлоатације истиче 2028. године.

Шеф Комитета Савета Федерације за одбрану и безбедност Руске Федерације Виктор Бондјаров рекао је да ће „миг 41” бити најбржи ловац на свету, способан за испуњавање мисија далеког пресретања и моћи ће да се избори са хиперзвучним ракетама.

– Претпоставља се да ће ,миг 41` бити најбржи у свету и максимално неприметан за радаре. Не само да ће моћи да се бори са стандардним маломаневарским претњама као што су крстареће ракете, бомбардери и дронови већ и са претњом коју представљају хиперсоничне ракете – рекао је бивши главни командант Ваздушно-космичких снага Русије.

Према његовим речима, домет ПАК-ДП ће се кретати у распону од 700 до 1.500 километара. Биће наоружан ракетама Р-37 класе ваздух-ваздух и ракетама нове генерације.

– „Миг 41” се налази у фази израде. О његовој употреби у војсци је рано говорити, али највероватније то неће бити пре 2025. године – додао је Бондарјов. Претпоставља се да ће „миг 41” заменити ловце-пресретаче „миг 31”, чији рок експлоатације истиче 2028. године.

Подсетимо, средином децембра генерални конструктор Уједињене авијатичарске корпорације Сергеј Коротков изјавио је да рад на конструисању ПАК-ДП може да почне већ наредне године.

Сада се разговара о техничким задацима на авиону између конструктора компаније „Микојан” и Министарства одбране Русије. Није искључено ни да ће будући пресретач моћи да реализује задатке у блиском свемиру.

(Извор РТС)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар