МЕЂУ ИЗМЕЂУ

НАОЧАРИ ЗА ГЛУВЕ ОСОБЕ

Воде, дајте воде! (Википедија)

Ова идеја била је најбоља конкурсу за студентске иновације „Генератор флуо”, а нишки студенти су као награду добили седмодневни боравак у иновационом центру у Паризу.
Група студената са Електронског факултета у Нишу направила је наочаре, које знатно могу да повећају безбедност глувих и наглувих особа у саобраћају. Иако је овај производ тек у пилот фази, интересовање тржишта и корисника је све веће. Шкрипа кочница или сирена, на наочарима које су направили студенти електронике из Ниша, ствара светлосне ефекте, као упозорење на опасност. Идеја Анђеле Коцић настала је након што је девојка у Нишу изгубила живот на пружном прелазу, јер није чула воз.

„Када глува особа прелази пешачки прелаз
и са њене десне стране се чује сирена,
микроконтролер прикупља те информације
и оцењује да су опасне и онда се осветљава
десна страна ока”.

„Мислим да је вредност нашег производа не у наочарима, већ у хардверу и алгоритму који развијамо и он би могао да се интегрише у било шта друго. То би могла да буде наруквица или слушалице или неки други одевни предмет”, објаснила је Анђела Коцић. У тиму су још и Душан Димитријевић и Бојан Драшко. Кажу да је ово за њих велико искуство.

Победничка тројка

„Када глува особа прелази пешачки прелаз и са њене десне стране се чује сирена, микроконтролер прикупља те информације и оцењује да су опасне и онда се осветљава десна страна ока”, наводи Душан Димитријевић студент Електронског факултета у Нишу.

Према речима његовог колеге Бојана Драшка, тешко им је јер их је само троје. „Потребно нам је још људи који ће се бавити администрацијом, маркетингом и економијом. Ми смо само електронци, знамо да радимо хардвер и софтвер”, истакао је Драшко.

Ова идеја била је најбоља конкурсу за студентске иновације „Генератор флуо”, а нишки студенти су као награду добили седмодневни боравак у иновационом центру у Паризу. „Кроз ово доста учимо и о технолошком стварима, али и о бизнису. Доста се лично развијамо, учимо да функционишемо у тиму и да водимо тимове”, наводи Анђела Коцић.

Највећа предност овог производа јесте што на тржишту не постоје слични, јер се углавном за овакве потребе раде апликације за мобилне телефоне.

(Извор РТС)

 

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар