МЕЂУ ИЗМЕЂУ

НАШ ЦЕНТАР КАО У „ГУГЛУ”

Шнајдер електрик (илустрација)

Шнајдер електрик (илустрација)

„У Новом Саду имамо развојни центар у којем ради 1.100 младих инжењера и развија софтверска решења која Шнајдер електрик користи у целој мрежи од 130 земаља у којима послује”, изјавио је директор компаније у Србији Дејан Марковић.

Дејан Марковић

Компанија „Шнајдер електрик” сваке године улаже око пет одсто промета у иновације и развој, а важан део тога је развојни центар компаније у Србији. Центар у Новом Саду један је од четири светска центра те француске компаније за истраживање, развој и производњу софтвера за оптимално управљање дистрибуцијом електричне енергије, казао је Марковић.

„Јако смо поносни на те младе људие просек њихових година је 26 или 27 и по томе се издвајамо и изнад смо директне конкуренције у оквиру нашег пословања. Када тамо уђете врло је слична атмосфера оној у највећим светским ИТ компанијама, попут Гугла или Фејсбука”, каже он. И осим што раде на развоју решења, они учествују и у имплементацији на терену, што је додатни квалитет, наводи Марковић.

За пословне зграде је већ
стандард да се граде као „паметне”.

У осврту на претходну годину, Марковић је казао да се осећа нови импулс у грађевинској индустрији и да је јако важан и долазак нових страних инвеститора. Планови за ову годину су, према његовим речима, усмерени на даљу изградњу мреже локалних партнера, којих у Србији има око 70, што значи око 1.500 људи који живе и раде захваљујући сарадњи са Шнајдер електриком.

„Са развојним центром то је скоро 3.000 људи, односно 3.000 породица и јако смо поносни на тај допринос и на нашу политику да јачамо локалне партнере”, казао је Марковић.

Оно у чему Србија каска
за светом је изградња електричних
уњача за аутомобиле.

Говорећи о трендовима у индустрији у којој послују, Марковић каже да је прва ера интернета дефинитивно иза нас и да тренд повезивања свега са свим, односно уређаја и објеката међусобно увелико траје. За пословне зграде је већ стандард да се граде као „паметне”.

Оно у чему Србија каска за светом је изградња електричних пуњача за аутомобиле и очекује се да законска регулатива као основ ускоро буде донета. Прописи су такви да у Србији још није могућа регистрација електричних аутомобилеа већ само хибрида.

Та инфраструктура се у региону увелико развија, а Марковић наводи пример Гренобла, где је цео град за веома кратко време комплетно опремљен таквим пуњачима. „Очекујем да за годину или годину и по регулатива то омогући и овде јер то је неминовност”, каже Марковић. „Сведоци смо да поједине земље ЕУ већ забрањују моторе који веома загађују животну средину, а 2023. у ЕУ ће бити забрањени дизел мотори”, навео је он.

Компанија „Шнајдер електрик” је специјализована за управљање енергијом и аутоматизацијом, запошљава 160.000 људи, а у 2015. је приходовала више од 26 милијарди евра.

Фото: „Шнајдер електрик”

Извор: Б92

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар