МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ПЕСТИЦИДИ, ДА ИЛИ НЕ?

Мање пчела (Википедија)

Мање пчела (Википедија)

Две недавне студије о утицају на пчеле групе пестицида забрањених у Европи нису дале недвосмислене резлтате, и тиме су долиле уље на ватру у расправи да ли су ове хемикалије, назване неоникотиноиди, безбедне или нису.

Студија су обављене у европским земљама и Канади. Обе су пронашле неке негативне ефекте неоникотиноида на дивље и медоносне пчеле, али и неке позитивне, зависно од окружења.

Научници који су вршили истраживања у Великој Британији, Мађарској и Немачкој рекли су новинарима да укупни резултати суrеришу да су Неоникотиноиди штетни за пчеле и да то јесте разлог за забринутост.

Европска унија је 2014. прогласила
мораторијум на употребу неоникотиноида
које прави неколико компанија.

Али научници који представљају компаније што су платиле истраживања, немачка „Бајер” и швајцарска „Сингента”, кажу да резлтати нису доследни. Неколико независних експерата је рекло да су налази неубедљиви.

Европска унија је 2014. прогласила мораторијум на употребу неоникотиноида које прави неколико компанија, међу којима и две поменуте, пошто су лабораторијска истраживања указала на потенцијалне ризике по пчеле, које су неопходне за опрашивање усева.

Али хемијски гиганти кажу да реални подаци не указују да су само неоникотиноидни пестициди једини криви за глобално смањење броја пчела. Они кажу да је у питању сложени феномен који изазива велики број фактора.

Портпарол Европске агенције за безбедност хране (EFSA) каже да агенција процењује све студије и податке како би у новембру поново проценила неоникотиноиде. Научни закључци Агенције ће бити од одлучујућег значаја за државе ЕУ у смислу да ли ће мораторијум на неоникотиноиде остати на снази или не.

Две студије које су објављене у четвртак у часопису „Наука” (Science) су важне зато што су то теренске студије које су имале за циљ да истраже реалну изложеност пчела пестицидима у природи.

Бојан Главонић (РТС)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар