МЕЂУ ИЗМЕЂУ

PILE STARO 125 MILIONA GODINA

Претеча птица (Нејчер комјуникејшнс)

Претеча птица (Нејчер комјуникејшнс)

U severoistočnoj kineskoj provinciji Liaoning, nedavno su pronađeni ostaci najdrevnijeg pileta na svetu. Ispostavilo se da je to najstariji poznatog predak svih ptica, pernatog dinosaurusa. koji je živeo pre oko 125 miliona godina. Na prvi pogled najviše podseća na praistorijsku mešavinu pileta i pauna.

U časopisu „Nejčer komjunikejšns” naučnici su napisali da je to važno za evoluciju ptica, za trenutak kada su pticoliki dinosaurusi, poznati kao trodontidi, počeli da dobijaju aerodinamično, asimetrično perje po telu.

Iako novootkriveni nije najstariji pernati fosil, on jeste jedini poznati trodontid sa ovim tipom perja i da je najbliži zajednički predak ptica trodontida i gmizavaca. Da li su ovi dinosaurusi mogli da lete? Iako ni današnji pilići ne lete, moguće je da je da je prepotopski to mogao, smatraju naučnici.

О аутору

Станко Стојиљковић

1 коментар

  • Сада коначно знамо да је јаје старије од кокошке! Наиме, амниотско јаје – јаје карактеристично за копнене животиње – се појавило прије око 312 милиона година чиме прилично „шиша“ ово пиле.

Оставите коментар