МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ПИНГВИНСКА ДРЖАВА

Суперколонија (Википедија)

Суперколонија (Википедија)

На источном Антарктику откривено је милион и по аделијских пингвина, саопштили су изненађени научници. Само 160 километара далеко на западном Антарктику исте врсте су у изумирању због топљења леда узрокованог глобалним загревањем.

Сада се испоставило да су Опасна острва домаћин више од 750.000 узгојних парова адели пингвина, што је више од броја њих који су остали у региону, објаснио је научни тим са Универзитета Стони Брук у часопису „Сајентифик рипортс”. Kада су подаци сателита показали присуство преко милион пингвина на острвима научници су мислили да је грешка.

„Били смо изненађени да видимо толико пингвина, посебно зато што нека од тих острва никада нису била домаћини пингвинима”. Острва се налазе на врху Антарктика, ближе Јужној Америци, ретко су посећена, а колонија пингвина откривена је захваљујући сателитима за праћење Земље.

„Не зову се за џабе Опасна острва”, објаснила је Хедер Линч. „Подручје је већим делом прекривено тешким морским ледом, па је чак и у време лета тешко ући у овај регион и истраживати”.

(Извор Б92)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар