МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ПОТРАГА ЗА „КОСМИЧКИМ ГЕНОМ”

Скот (лево) и Марк Кели (НАСА)

Скот (лево) и Марк Кели (НАСА)

Прошлог марта астронаут Скот Кели вратио се на Земљу након готово годину дана проведених у космосу. За тих 340 дана док је боравио у Међународној свемирски станици (ISS), научници су посматрали његовог брата Марка. Истоветни близанци били су предмет студије (Tvins study) коју је спровела НАСА.

Истраживачи су, наиме, проучавали учинак свемирских путовања на људско тело. Скот и Марк има исту ДНК, и то је била ретка прилика да изблиза прате промене у генима. Одраније је познато да боравак у бестежинским условима после шест месеци и краће може имати негативне последице на људско тело, као што су истезање кичме, смањење мишићне масе или поремећај сна.

Али дуготрајно излагање мање је познато. Резултати су први пут објављени крајем јануара и користиће за припрему будућих дуготрајних свемирских путовања. Биолошке узорци узети су од сваког близанца пре, за време и после окончања подухвата. Подаци се још прочешљавају, јер их има много и осетљиви су (поједине близанци могу да пожеле да задрже за себе).

Према часопису „Природа” (Nature), неки од најинтересантнијих налаза до сада јесу:

  • Скотове теломере су се издужиле, а затим вратиле на нормалну величину. „То је управо супротно од онога што смо мислили”, рекла је Сузан Бејли, радијациони биолог са Државног универзитета Колорадо у Форт Колинсу. Краће теломере су, иначе, повезане са старењем. Научници и даље проучавају шта то значи, али могло би се довести у везу с више вежбања и уношења мање калорија у космосу, према наводима НАСА.
  • Скотов ниво метилације је опао. Ниво метилације је процес који може да промени активност дела ДНК без мењања редоследа у њеном одсечку (секвенца). У току лета смањен му је број белих крвних зрнаца, а код Марка се на половини праћења повећао. „Ови резултати могу указати да су гени осетљивији на промену околине, било на Земљи или у космосу”, саопштава НАСА.
  • Близанци су били домаћини различитим цревним бактеријама које потпомажу варење. Ово је вероватно последица различите исхране и околине, пише НАСА.
  • Научници траже оно што зову „космички ген”. Разврставањем (секвенцирање) РНК у белим крвним зрнцима близанаца, научници су открили да се више од 200.000 молекула другачије испољило (ескпресија). То је нормално за близанци који имају јединствене мутације у свом геному, али истраживачи траже ближе да види да ли се „космички” могао активирати код Скота док је боравио у космосу, признаје НАСА.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар