МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ПРИВАТНОСТ: ИЛУЗИЈА ИЛИ ИЗАЗОВ

Под окриљем САНУ (МиСАНУ)

Под окриљем САНУ (МиСАНУ)

Српска академија наука и уметности и Математички институт у њеном окриљу организују 5. октобра научно-стручни скуп „Приватност у дигиталном добу: илузија или национални изазов”. Циљ једнодневног саветовања, које окупља врхунске зналце из неколико научних подручја, јесте да се најшира јавнст упозна са искушењима у сајбер простору, а кроз призму националне безбедности. Приватност у савременом свету препозната је као једно од основних људских права, због чега се њена заштита (и информациона безбедност) намеће као императив у сајбер простору.

Приватност података биће размотрена из неколико углова: телекомуникација (Телеком Србија), здравствено-медицинским система, електро-енергетских постројења, заштите грађана од високотехнолошког криминала (МУП Србије) и научно-техничка достигнућа, а пре свега остварења Математичког института САНУ.

Из закњучака који ће проистећи након излагања и расправе уобличиће се, како се најављује, национални оквир за очување и унапређивање приватности у дигиталном простору, усаглашен с потребама и прописима ЕУ који ступају на снагу маја 2018. године. Свакодневно присуство на интернету може  веома брзо да изроди тешке негативне последице, зато што овде важи чувена крилатица: „Једном у дигиталном свету, заувек у дигиталном свету”.

Скуп се одржава у свечаној дворани (Кнез Михајлова 35, други спрат), а почиње у 10 сати.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар