МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СКУПЉАЧ  НЕРВНИХ ОТРОВА

Наночестице (Википедија)

Наночестице (Википедија)

Истраживачи Универзитета Ломоносов направила је једноставан и ефикасан биолошки скупљач неуротоксичних органофосфорних једињења, међу којима су сарин, нервни гас и пестициди.

„Оно што је изузетно важно је једноставност нашег приступа”, изјавио је Александар Kабанов с Катедре за хемију Универзитета Ломоносов. „Нанозими органофосфорне хидролазе могу да се направе мешањем воденог раствора високо рафинисаног ензима и безбедног биокомпатибилног полимера. Такав нанозим се сам формира као резултат електростатичке интеракције протеина и полимера”.

Kласа органофосфорних једињења укључује изузетно отровне агенсе који се користе у хемијским ратовима. Такви агенси су први пут направљени у Немачкој тридесетих година прошлог века, али најопаснији међу нервним агенсима су створени касније, средином века, укључујући британске и совјетске нервне гасове.

Научници и даље покушавају да пронађу ефикасни начин да се неутралишу ти отровни гасови и пестициди. Руски хемичари предлажу коришћење наночестица, такозваних нанозима, које је Kабановљев тим развио у САД током деведесетих година. Нанозими су органски молекули испуњени супстанцама (на пример, лековима), које достављају до одређеног дела живог организма.

Тим Kабанова прилагодио је те минијатурне агенсе достављању супстанце која је посебно синтетизована да уништи опасна органофосфорна једињења. Ове хидролазе су у стању да униште молекуле отровних гасова и пестициде. Међутим, оне имају и негативне стране. Будући да их ствара бактерија, када се нађу у људском организму, покрећу одговор имуног система. Хидролазе су такође нестабилне и брзо се избацују из тела.

Проблем је решен тако што су ти ензими хидролазе смештени у честице нановеличине, на које имуни систем знатно мање реагује, а оне истовремено повећавају стабилност и век трајања хидролаза након што су достављене у организам. Резултати овог истраживања објављени су раније ове године.

(Извор Спутњик)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар