МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СРЕЋНА НОВА 7527.

Када сунце у подне 4. априла 2018. године пређе преко Пећке патријаршије почиње ново лето 7527. месеца биљара у четвртом дану по „Српском календару”. Тог дана укрстиће се северна и јужна енергија Сунца и најавити долазак Српске нове године.

Мр Милан Т. Стеванчевић

За време српске царске династије Свевладовић, која је владала Србијом од лета 6000. до лета 6181. (од 492. до 675. године по католичком календару папе Гргура 13) и српске краљевске  династије Дрвановић, која је владала Србијом од лета 6183. до лета 6662. (675. до 1160. године), српска нова година почињала је када сунце у подне пређе преко тадашње престонице  Рашке, односно тамо где живео владар Србије. У време српске царске династије Свевладовић написано је Српско четворојеванђеље на 305 страна, које се сматра Светим српским рукописом. Препис се налази у Даблину (Република Ирска).

За време српског цара Стефана Првог
Немањића написано је „Законоправило”,
па је  Српски календар постао званични
календар Српске православне цркве.

Из доба владавине српског краља Строимира Владисава Дрвановића, који је владао Србијом од лета 6338. до лета 6343. (830. до 843. године) сачуван је златни печат краљевске канцеларије гравиран ћирилицом, званичним писмом свих српских држава. Златни печат српског краља Сроимира налази се у Народном музеју у Београду. У то време будући мисионар папе Хадријана Ћирило имао је само две године. За верност папи и Католичкој цркви, Ћирило је сахрањен у цркви Светог Климента у Риму.

За време српског цара Стефана Првог Немањића написано је „Законоправило”, па је  Српски календар постао званични календар Српске православне цркве. Почевши од првог српског патријарха Јанићија па све до блаженопочившег патријарха Павла сви српски патријарси датирали су догађаје по „Српском календару”.

„Српски календар” је најзначајнији научни и културни споменик српског народа и линија водиља кроз време и историју и чувар српског идентитета. Данашња компјутерска обрада података врши се по протоколу „Српског календара” – година, месец, дан.  Овакав протокол нема ниједан други календар у свету.

Управни акти свих српских држава датирани су по „Српском календару”, са српским симболом за време

који потиче из Винчанске културе. После два века ћутања и скривања „Политика” је прва и једина објавила да је „Душанов законик” датиран по „Српском календару”: У летo 6857. месеца маја у 21. дану! У старим српским рукописним књигама и записима Срби су имали обичај да напишу:


СРЕЋНА НОВА 7526.

Srecna srpske Nova 7526

Када сунце 3. априла 2017. године у подне пређе преко Пећке патријаршије, почиње Српска нова 7526. година по Српском календару Светог Саве. Тог дана пресек северне и јужне енергије сунца најавиће ново лето. Српска нова година чека се у подне, чека се сунце.

Свети Сава је у лето 6707. унео Српски календар у Законоправцило, у први устав Српске православне ркве, па је Српски календар постао званични календар српског народа и Српске православне цркве.

Почевши од првог српског патријарха Јанићија па све до блаженопочившег патријарха Павла, сви српски патријарси датирали су по Српском календару Светог Саве. Закони и управни акти свих српских држава до 19. века били су датирани по Српском календару. Записи по Српском календару налазе се свуда око нас.

Српско четворојеванђеље, сматра се светим српским рукописом, писано је за време владавине српског краља Свевлада, који је владао Србијом од 6000. до 6038 године, односно по католичком календару папе Гргура 13. од 492. до 530. године.

Према досад пронађеним и доступним рукописним записима, у лето 7526. (2017), месеца априла, у трећем дану, Србија слави 1525 година свог постојања.

Мр Милан Стеванчевић

О аутору

Станко Стојиљковић

13 коментара

 • Sada je 7526. godina po starom srpskom, tj. vinčanskom, kalendaru a ne 7527. Mnogi spomenici i manastiri datirani su po srpskom kalendaru. Na primer, spomenik caru Lazaru koji je podigao despot Stefan Lazarević, najučeniji čovek tog vremena, na kojem piše da se Kosovska bitka održala 6897. godine. 6897 (po starom kalendaru) – 1389 (po novom kalendaru) = 5508 godina razlike između starog i sadašnjeg kalendara. Na Zakoniku blagovernog cara Stefana Dušna donešen na vaznesenje 21. maja 1349 piše u zagradi da je to 6857. godina. 6857 – 1349 = 5508. Sada je po novom kalendaru 2018., dodajmo na 2018 razliku od 5508 godina i dobijamo godinu 7526.

 • Jedno pitanje…

  Na pocetku teksta pise – Kada sunce u podne 4. aprila…, a u sredini teksta pise – Kada sunce u podne 3. aprila…

  Sta je tacno, 3 ili 4 april?

 • Четврти април. Извините ако смо Вас довели у заблуду, јер нам се поткрала словна грешка. Редакција Галаксије

 • увек апелујем на писце било чега,нека вам било ко прочита текст пре објаве,па макар био и елементарно писмен,врло често се поткраде грешка коју писац у контролном пречитавању механички, превиди.мала грешка доводи у недоумицу читаоца,да ли је „омашка“ или намерна грешка.сетимо се стаљинових телеграма,где је „писменост“телеграфисте одлучивао о животу и смрти,(у питању је била запета,што даје сасвим други смисао порук(ц)и).поздрав! горе објављен текст требало би чешће кроз емисије из историје читати,народ је неук.

 • Hteo bih da napravim stari srpski kalendar sa 13 meseci po 28 dana. Sve bi bilo u redu ali se dvoumim sa nazivima meseca. Mozete li pomoci sa nazivima meseca po starom kalendaru. Samo treba da ih je 13. Hvala unapred/ Zoran Stamenkovic

  • Наумесније је а се обратите текстописцу, магистру Милану Стеванчевићу (milbe37@gmail.com), који је у то потанко упућен. Станко Стојиљковић

 • Odlicno sve.
  Ako ima kalendara, ili kad bude za prodaju posaljite ni kontakt na meil. Naravno ako imate vremena i volje. Svako dobro.

Оставите коментар