МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ТАЈНА ВЕЗА ЈЕЗИК-РАЧУНАЊЕ

Језик у игри (Википедија)

Језик у игри (Википедија)

Истраживачи су на основу тога закључили да је потребан додатни напор како би испитаници решили математичке проблеме који нису задати на матерњем језику.

Људи који течно говоре више од једног језика математичке проблеме решавају различито, у зависности од језика, показала је нова студија. Интуиција омогућава мозгу да препозна бројеве до четири. Међутим, начин решавања математичког проблема зависи од језика.

Ова чињеница заинтересовала је истраживаче са Универзитета Луксембург да истраже како на аритметичке вештине утиче језик којим се служе билингвалне особе. Аутори студије у своје истраживање укључили су студенте Луксембуржане који студирају у Белгији и говоре немачки и француски.

У два различита задатка која су дата испитаницима, тражено да је да тест састављен од једноставних и сложених математичких задатака реше на оба језика. И док су једноставне задатке подједнако успешно решили на оба језика, више времена било им је потребно за решавање компликованијих задатака на француском, али су и више грешака правили него у индентичном тесту датом на немачком.

Њихова активност мозга праћена је функционалном магнетном резонанцом. Резултати су показали да су различити делови мозга били коришћени приликом решавања проблема на различитим језицима. На пример, приликом решавања једноставног задатка на немачком, био је активан мали део левог темпоралног режња, док је приликом решавања сложенијег проблема на француском језику био активан део мозга који обрађује визуелне информације.

Истраживачи су на основу тога закључили да је потребан додатни напор како би испитаници решили математичке проблеме који нису задати на матерњем језику, пише „Индепендент”. „Резултати истраживања јасно показују да су језици у директној вези са рачунским операцијама”, истиче аутор студије.

(Извор Б92)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар