МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ВИРУСИ СУ ЗНАТНО СТАРИЈИ

Породица вируса која укључује ХИВ стара је готово пола милијарде година, према истраживањима Универзитета Оксфорд.

Закључак у часопису „Нејчер комјуникејшнс” (Nature Communications) потврђују да су неколико стотина милиона година старији него што се мислило, указујући да су морског порекла, прелазећи са својим домаћинима из мора на копно.

До сада веома мало се знало о древном пореклу ретровируса, делимично због недостатка геолошких фосилних отисака. Нови налази олакшаће научницима боље разумеју то што су назвали „трка у наоружању између вируса и њихових домаћина”. Пратећи како вируси еволуирају, помоћи ће им да их лакше уништавају смишљајући делотворне вакцине и хватајући се укоштац са све већом отпорношћу на антибиотике.

Ретровируси се широко распрострањени међу кичмењацима и преносе се с једног на другог домаћина, доводећи до нових болести као што је ХИВ, сматра Арис Кацуракис из Одељења за зоологију. Показали су да су способни да прескоче с једне на другу удаљену несродну врсту, на пример са птица на сисаре.

До сада се претпостављало да су ретровируса су скорашње придошлице, отприлике старости сто милиона година. Најновија истраживања показују да постоје најмање 450 милиона година, ако не и дуже, и да су се појавили са својим домаћинима кичмењацима, ако не и раније, у раном палеозоику (541 до 252 милиона година пре наше ере).

Ретровируса су породица вируса који изазовају рак и имунодефицијенцију код животиња. Предложак ретро у имену потиче од чињенице су саздани од РНК, која се може преобратити у ДНК и уметнути у геном домаћина, што је супротан смер од природног протока информација у ћелији. Ово значи да се повремено се наслеђују као ендогени ретровируси –
ретровируси унутрашњег порекла – образујући виртуелни геномски фосилни запис који омогућује да се завири уназад у еволуцију.

Из истраживања се закључује да су ретровируси, вероватно, имали важну улогу у настанку антивирусне одбране кичмењака.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар