МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ВУЛКАНСКИ АНТАРКТИК

Под вечитим ледом (Википедија)

Под вечитим ледом (Википедија)

Истраживачи су открили, по свему судећи, вулкански континент, за који се доскора сматрало да је највећи ледени на Земљи. Да, испод неколико километара вечитог леда и снега на Антарктику наишли су на готово стотину непознатих купа. У западном делу континента од 138 вулкана до сада се није знало за 91. Јесу ли неки од њих активни?

То је, зауста, тешко питање на које се што пре мора одговорити, сматра геонаучник Роберт Бингам са Универзитета Единбург (Велика Британија). Зашто? Зато што би ерупција могла нагло да отопи ледени прекривач и подигне ниво мора.

На Антарктику је раније пронађено 47 субглацијалних вулкана, али откриће нових 91 у подручку које се протеже отприлике 3.500 километара наговешћуе да би их могло бити много, много више. Научници су изненађени, нису очекивали толики број.

„Мислим да је врло вероватно да ће ово бити најгушћа вулканска област на свету, већа и од источне Африке где су начичкане планине Њирагонго, Килиманџаро, Лонгонот и остали активни вулкани”, сматра Роберт Бингам. У висини достижу од 100 до 3.850 метара.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар