МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЗИМА СТИЖЕ 8. НОВЕМБРА 7526.

Српски календар (Википедија)

Српски календар (Википедија)

По српском календару постоје само два годишња доба: лето и зимa, и оба почињу у 12 сати када сунце пређе преко Пећке патријаршије.

На основу записа у старим српским рукописним књигама налази се податак да ново лето почиње када се природа буди и све озелени. Мерењем енергије која стиже на северну и јужну хемисферу долази се до сазнања да се оне секу на Митровдан и почетком априла. Ове године пресекле су се 3. априла и на тај начин доказале научнуи основу српског календара Светог Саве. Тако се ове 7526. године 8. новембра очекује пресек енергија.

Календар Светог Саве био је, иначе, званични календар у свим српским државама и у Српској православној цркви до 18 века. То је најстарији научни споменик српског народа који је усклађен с природом. Све до 18. века сви закони и управна акта српских држава и СПЦ били су датирани по српском календару. Данас се целокупна компјутерска обрада података врши по протоколу српског календара, где се пише прво година, па песец и на крају дан. Овакав протокол нема ниједан календар у свету.

Мр Милан Стеванчевић

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар