МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЗВЕЗДА У ЗВЕЗДИ ПРВИ ПУТ

zvezda neutronska

Астрономи су открили звезду у звезди (HV 2112), неку врсту космичког чудовишта, на 20.000 светслосних година од Земље. До сада се претпостављало да тако нешто постоји, али је оспоравано.

Сада су се суочили с врстом звезде, познатом под именом Торн-Житков тело, а то звезда у звезди. Кип Торн и Ана Житков су 1975. теоретски објаснили да би таква звезда требало постојати. Како она изгледа?

Неутронска звезда (односно труп звезде) смести се у већу звезду, најчешће „црвеног дива” или „супердива”. Може настати из двојне звезде (бинарни систем), када једна звезда, након супернове, остане као неутронска звезда и потом ју друга прогута или случајним сударом звезде и неутронске звезде у густим звезданим јатима.

Астрономи 30 година нису могли пронаћи звезду за коју би били сигурни да у средишту крије „неутронски труп”. Но, с јачим телескопима коначно су почели мерити спектар звезда.

Све звезде спајају лакше елементе у теже – водоник у хелијум, хелијум у берилијум… све до гвожђа. Када звезда која је довољно масивна да ствара жељезо потроши своје нуклеарно гориво, експлодира у супернову (у којој се стварају тежи елементи). Остаје само супергусто језгро звезде у којем су језгра атома стиснута једна уз друге.

Познато је које елементе ствара и садржи типични „црвени див”, што се види када се анализира његов спектар. Али ада је у средини звезде неутронска звезда, састав се мало мења. Астрономи су сада, наиме, уочили су вишак рубидијума, литијума и молидбена – баш као што су Кип Торн и Ана Житков предвидели.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар