МЕЂУ ИЗМЕЂУ

АЗИЈСКИ ВИВАК У СРБИЈИ

523 pregleda

У пределу Сјеничко-Пештерске висоравни откривени су примерци веома ретких птица. Реч је о азијском златном вивку и малом барском петлићу. Откриће је посебно мистериозно јер азијски златни вивак живи само на обалама Тихог и Северног леденог океана.

Велики успех постигли су истраживачи из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије, који су објавили да су на подручју Сјеничко-Пештерске висоравни 15. јуна открили нову врсту птице за подручје Србије – азијског златног вивка (Pluvialis fulva). Птица је откривена приликом обиласка акумулационог језера између села Карајукића Бунари и Браћак, преноси  Новости магазин.

„Одрасла птица фотографисана је док се одмарала на травнатој обали језера, пише у саопштењу Друштва за заштиту птица Србије.

Азијски златни вивак насељава далеке пределе тундри у источној Азији и Аљасци. Светска популација је у опадању, а процењује се на 190–250.000 хиљада јединки. „У Европи је врло редак посетилац, а основни разлог је то што се зимовалишта налазе дуж приобаља Тихог и Индијског океана”, наводи се у овом саопштењу. У истом пределу Србије, први пут током гнездилишне сезоне у нашој земљи потврђено присуство малог барског петлића.


Барски петлић
(Riparia)

„Мали барски петлић је мистериозна мочварна кока величине чворка која до сада није потврђена као гнездарица Србије, пре свега због начина живота и специфичних станишта која насељава, кажу у Друштву и додају да је ова птица углавном активна ноћу и оглашава се веома слично жабама у великим травнатим мочварама.

(Извор Спутњик)

О аутору

administrator

Оставите коментар