MEĐU IZMEĐU

AZIJSKI VIVAK U SRBIJI

519 pregleda

U predelu Sjeničko-Pešterske visoravni otkriveni su primerci veoma retkih ptica. Reč je o azijskom zlatnom vivku i malom barskom petliću. Otkriće je posebno misteriozno jer azijski zlatni vivak živi samo na obalama Tihog i Severnog ledenog okeana.

Veliki uspeh postigli su istraživači iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, koji su objavili da su na području Sjeničko-Pešterske visoravni 15. juna otkrili novu vrstu ptice za područje Srbije – azijskog zlatnog vivka (Pluvialis fulva). Ptica je otkrivena prilikom obilaska akumulacionog jezera između sela Karajukića Bunari i Braćak, prenosi  Novosti magazin.

„Odrasla ptica fotografisana je dok se odmarala na travnatoj obali jezera, piše u saopštenju Društva za zaštitu ptica Srbije.

Azijski zlatni vivak naseljava daleke predele tundri u istočnoj Aziji i Aljasci. Svetska populacija je u opadanju, a procenjuje se na 190–250.000 hiljada jedinki. „U Evropi je vrlo redak posetilac, a osnovni razlog je to što se zimovališta nalaze duž priobalja Tihog i Indijskog okeana”, navodi se u ovom saopštenju. U istom predelu Srbije, prvi put tokom gnezdilišne sezone u našoj zemlji potvrđeno prisustvo malog barskog petlića.


Barski petlić
(Riparia)

„Mali barski petlić je misteriozna močvarna koka veličine čvorka koja do sada nije potvrđena kao gnezdarica Srbije, pre svega zbog načina života i specifičnih staništa koja naseljava, kažu u Društvu i dodaju da je ova ptica uglavnom aktivna noću i oglašava se veoma slično žabama u velikim travnatim močvarama.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

administrator

Ostavite komentar