МЕЂУ ИЗМЕЂУ

АЗИЈСКИ ГЕНИ У ВИКИНЗИМА

259 pregleda

ДНK истраживање: Викинзи нису били само Скандинавци.

Секвенцирање ДНK остатака Викинга показује да можда нису сви били Скандинавци, према резултатима истраживања објављеном у среду у часопису Nature. Мултинационални тим предвођен универзитетима Kембриџ и Kопенгхаген анализирали су 442 костура Викинга односно Нормана сахрањених широм Европе и Гренланда и открили да викиншки идентитет није био ограничен само на особе скандинавских гена”.

Шеф истраживања Еске Вилерслев каже да анализа сугерише значајни генетски увоз” у Скандинавију из јужне Европе и Азије пре почетка викиншког раздобља повезаног с годином 793. и норманским упадом у самостан у Линдисфарнеу на британској северној обали. Током идућа три века скандинавска дијаспора” успоставила је трговачке локације и градове од америчког континента до азијских степа”. На том огромном подручју Викинзи су ширили идеје, технологије, језик, веровања и вештине”, каже Сорен Синдбек, археолог из музеја Моесгард у Данској.

Викинзи који су изводили окрутне нападе широм западне Европе и трговали робљем на подручју данашње Русије и Блиског истока, утемељили су Даблин, ирски главни град, дали своје име француској Нормандији и крајем 9. века помогли успостављању Kијевске Русије, понекад сматране првом руском државом. Таква су достигнућа могла да изазвову дивљење и имитирање иако је викиншка безобзирност утеривала страх широм Европе. Према научницима, костури у Шкотској сахрањени с мачевима и другим викиншким обележјима” не показују знаке мешања гена са Скандинавцима” и то показује другачију страну односа од викиншких пљачки и пустошења”.

(Извор Н1)

О аутору

administrator

1 коментар

  • Kad se kaže ‘južna Evropa’ misli se na Crnu Goru i u njoj Ilirsku piratsku kraljicu Teutu. Otuda i naziv ‘Teutonci’ za severnjake. Preuzeti su geni za visinu, jer su Skandinavci drugi po visini na svetu, odmah posle dinaroida, to jest Jugoslovena svih nacija.

Оставите коментар