МЕЂУ ИЗМЕЂУ

БАИДУ ИСТИСКУЈЕ ЏИ-ПИ-ЕС

Илсутрација

Председник Кине Си Ђинпинг је најавио нови кинески навигациони систем Баиду-3 који ће ослабити моћ америчке навигације Џи-пи-ас (GPS).

Кина није само трећа држава у низу, после Америке и Русије, која има свој систем сателитске навигације, него је и са Русијом потписала споразум о сарадњи и коришћењу система ГЛОНАСС и Баиду-3. Споразум о сарадњи су потписали председници држава 07. новембра 2018. године у Пекингу, а пре годину дана је Руска дума ратификовала споразум.

На иницијативу „Роскосмоса и Кинеске комисије за навигационе системе 2015. године је настао руско-кинески комитет који има за циљ да утемељи заједнички рад на развоју навигационих система Русије и Кине и продуби сарадњу у навигационој технологији. Кинески и руски сателити не ометају једни друге и њихове сигнали се подједнако користе. Према информацијама медија кинески систем има могућност да најпрецизније одреди позицију, ова особина ће бити побољшана уз подршку ГЛОНАСС, наводи „Независимаја газета.

Према мишљењу експерата, систем Баиду-3 је толико добар да може да истисне Америку као лидера на светском тржишту навигације.

Америка је ту позицију добила након распада Совјетског Савеза. Хладни рат је довео до тога да је ГЛОНАСС као и сама држава била подвргнута многим изазовима током кризе 90-их година прошлог века. Џи-пи-ес је добио велики број корисника. Амерички систем је постао подложан лажним сигналима, Америка није могла да се ослони на информације које добија, што је ослабило њене војне моћи. Временом је Русија направила велики корак и нове руске технологије су постале главни проблем за Америку, писала је кинеска Сина. Кинески систем Баиду-3, као Џи-пи-ес и ГЛОНАСС, може да сними целокупну Земљину куглу. Последњи 55. сателит је успешно лансиран 23. јуна са космодрома провинције Сечуан.

Експериментална провера Баидуа била је током 1989. године, а 1994. године је била прва етапа развоја Баиду-1, Баиду-2 је обезбедио регионално позиционирање, покривао је територију Кине и околне земље. Крајем ове године ће Баиду-3 покрити цео свет.

Развој војног навигационог система је довео до тога да се сателити на висини од 20.000 километара користе не само за војне већ и за цивилне задатке. Захваљујући високој технологији сателита могуће су видеоконференције, емитовање телевизијског програма, телефонске услуге и доступ интернету. Без обзира што су војне фреквенције, у односу на цивилне, кодиране, у случају рата чак и шифровани сигнали могу бити блокирани, а бродови, авиони и беспилотне летелице ће у том случају изгубити комуникацију. Навигациони системи су важни за националну сигурност, зато руско-кинеска сарадња у овој области представља стратешку интеракцију две државе.

(Извор Спутњик)

О аутору

Stanko

Оставите коментар