MEĐU IZMEĐU

„GUGL” ČITA HIJEROGLIFE

208 pregleda

„Gugl je nedavno predstavio online alatku za prevođenje hijeroglifa, koja je osnažena mašinskim učenjem, i služi za dekodiranje prastarog egipatskog jezika. U pitanju je Fabricius, novina uz pomoć koje korisnici mogu da urone u misterije starog jezika.

Hijeroglifsko pismo je složen sistem koji kombinuje četiri različita stila šifrovanja, to jest pisma, odakle verovatno i potiče njegova višeznačnost. To je prevodioce često zbunjivalo jer je sistem znakova bilo moguće tumačiti na više načina. Gugl sa novom opcijom ovu veštinu donosi u online sferu, a funkcija se pojavila u okviru Arts&Culture aplikacije i korisnicima omogućava da sopstvene tekstove prevedu u hijeroglifsko pismo, i da sadržaj potom podele na društvenim mrežama.

Očekuje se da se Fabricius vremenom popravlja, a alatka za desktop stoji na raspolaganju egiptolozima, antropolozima i istoričarima, što znači da Gugl svoj projekat shvata vrlo ozbiljno. Eksperti su ipak istakli da je neophodno da prođe neko vreme, i da se alatka detaljno testira kako bi moglo da se govori o njenoj preciznosti i korisnosti u okviru istorijskih istraživanja. Workbench alatka korisnicima omogućava da u Fabricius otpreme fotografije pravih hijeroglifa, i tako poboljšaju analizu simbola, a očekuje se da takva praksa u budućnosti poboljša funkcionalnost alatke.

(Izvor PC press)

O autoru

administrator

Ostavite komentar