MEĐU IZMEĐU

IZBACI MESO, ŽIVI DUŽE

436 pregleda

 

Delimična zamena crvenog i prerađenog mesa biljnim proteinima može imati značne dobrobiti za zdravlje, okolinu i klimu, pokazala je nova studija u časopisu Nature Food. U članku naučnika sa Univerziteta Mekgl i iz Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu, koji je analizirao prehrambene navike kanadskog stanovništva, ističe se da male promene u ishrani mogu voditi ka održivijem i zdravijem načinu života.

Prema tumačenju autora, studija je pručavala uticaj delimične zamene (od 25% i 50%) crvenog i prerađenog mesa ili mlečnih proizvoda biljnim namirnicama bogatim proteinima, poput orašastih plodova, semenki, mahunarki, tofua i obogaćenih napitaka od soje, na zdravlje, klimu i okolinu. Rezultati su pokazali da bi zamena samo polovine proteina iz crvenog ili visokoobrađenog mesa mogla produžiti očekivani životni vek za gotovo devet meseci. Produženje se, uglavnom, pripisuje nižem riziku od hroničnih bolesti.

Zanimljiv je i nalaz istog prema kojem bi prelazak na biljnu hranu dvostruko više produžio očekivano trajanje života muškarcima nego ženama. Naučnici su, takođe, utvrdili da zamena nekih mlečnih namirnica biljnim proteinima dovodi do malog produženja životnog veka, dok s druge strane povećava nedostatak kalcijuma za 14%.

Brojna istraživanja utvrdila su da je konzumacija crvenog i procesiranog mesa povezana s većim rizikom od srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 i nekih vrsta raka. Studije, među kojima i one koje je sprovela Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC), otkrile su da prrerađeno meso povećava rizik od kolorektalnog raka. Stoga je 2015. proflašeno kancerogenim i svrstano u grupu 1A u koju spada i pušenje. Crveno meso je označeno verovatno kancerogenim i svrstano u grupu 2A.

Brojna istraživanja utvrdila su da biljna ishrana snižava iznose zasićenih masti i holesterola, što direktno doprinosi boljem kardiovaskularnom zdravlju. Osim što smanjuju rizik od ozbiljnih bolesti, proteini iz biljni proteini mogu pridoneti boljem opštem zdravstvenom stanju. Naime, takve osobe obično imaju bolji indeks telesne mase (BMI) i bolji metabolizam. Biljna hrana obiluje vitaminima, mineralima i prehrambenim vlaknima koja imaju blagotvoran učinak na metabolizam i varenje hranjivih tvari. Nova studija je, isto tako, utvrdila da bi mala promena u ishrani mogla imati značajan pozitivan uticaj na smanjenje gasova staklene bašte i globalno zagrevanje.

(Ilustracija Shutterstock)

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar