MEĐU IZMEĐU

ISTI PREDAK KONJA I SVINJA

259 pregleda

 

U Koral Blafsu u Koloradu pronađeni su ostaci životinje za koju se procenjuje da je živela pre oko 65 miliona godina. Pojavila se neposredno nakon izumiranja dinosaura, a identifikovana je na osnovu dela lobanje i kosti vilice. Novootkrivena vrsta sisara dobila je latinsko ime Militocodon lydae, a procenjuje se da je težila do oko 450 grama i da je zapravo predak svih savremenih kopitara. Prema istraživačima, maleno stvorenje ispunjava određene važne praznine u našem znanju o porodici ranih sisara Periptichidae, koji su se brzo naseljavali planetom nakon nestanka dinosaurusa.

„Detaljan opis i poređenja delimične lobanje predstavljaju važan korak ka otkrivanju složene evolucione istorije sisara porodice Periptychidae”, pišu paleontolog Lukas Viver sa Univerziteta Kent Stejt u Ohaju i saradnici u objavljenom naučnom radu. Istraživači su koristili sofisticirane tehnike skeniranja, trodimenzionalne rekonstrukcije i poređenja zuba, upoređujući ih sa zubima drugih fosila i ostataka savremenih životinja da bi ovaj stavili na pravo mesto na evolucionom stablu.

Ključan dokaz bio je da su zubi životinje korišćeni za gnječenje i žvakanje. To upućuje da bi malo stvorenje na kraju evolucijom dovelo do krava, svinja i jelena kakve poznajemo danas. Istraživači su pronašli samo nekoliko fosila u minulih osam godina, tako da su i dalje potrebne nove studije da se potvrdi da je mala i prilično simpatična životinja zaista ono što se misli da jeste. „Nastavak traganja i proučavanja ranih paleocenskih kopitara će skoro sigurno otkriti više primeraka koji se ne uklapaju uredno u postojeće taksonomske kante, primoravajući nas da se borimo sa evolucionom istorijom koja je prilično zamršena i sa prelaznim oblicima”, pišu istraživači. Svako novo otkriće fosila pruža istraživačima priliku da preispitaju obrazac evolucije na Zemlji. Istraživanje je objavljeno u časopisu Journal of Mammalian Evolution.

(RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar