MEĐU IZMEĐU

KAFA PROTIV MELANOMA

265 pregleda

Uživamo u njoj svako jutro, a izgleda da i smanjuje rizik od nastanka raka kože.

Istraživanje američkih naučnika, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of the National Cancer Instituteotkriva da povećanjem unosa kafe možete da smanjite rizik od nastanka najopasnijeg oblika raka kože, odnosno melanoma.Prethodna istraživanja su pokazala da umereno konzumiranje kafe može da smanji rizik od nastanka dijabetesa tipa 2 i bolesti kardiovaskularnog sistema.

Rezultati su pokazali da, što su učesnici unosili više kafe, to je rizik od nastanka melanoma bio niži. Ispijanje četiri šolje kafe dnevno smanjilo je rizik od nastanka melanoma za čak 20 odsto.

U istraživanju je učestvovalo 447.357 osoba. Učesnici su ispunjavali upitnik koji je sadržao pitanja o njihovim prehrambenim navikama, uključujući i učestalost konzumacije kafe. Istraživanje je trajalo 10 i po godina, a tokom tog razdoblja oko 2.905 učesnika razvilo je melanom.Rezultati su pokazali da, što su učesnici unosili više kafe, to je rizik od nastanka melanoma bio niži. Ispijanje četiri šolje kafe dnevno smanjilo je rizik od nastanka melanoma za čak 20 odsto.

Ovi rezultati su ostali jednaki čak i kada su naučnici uzeli u obzir ostale faktore, kao što su starost, pol, indeks telesne mase, učestalost konzumiranja alkohola, istorija pušenja i izlaganje ultraljubičastim zracima.Naučnici ističu da je u prevenciji melanoma najvažniji korak zaštita tokom izlaganja ultraljubičastim zracima. Pre nego što povećate unos kafe, svakako se posavetujte s lekarom, naročito ako patite od nekih bolesti i uzimate lekove.

(Izvor B92)

O autoru

administrator

Ostavite komentar