МЕЂУ ИЗМЕЂУ

КОВРЏЕ ЧУВАЈУ ТОПЛОТУ

Unsplash

Научним студијама откривена је тајна коврџаве косе. Научници су дали одговоре шта је узрок коврџавости и чему она служи.

Истраживања су показала да постоје две теорије о томе шта изазива коврџавост косе, пише LiveScience. У студији објављеној у Часопису експерименталне биологије, изнета је теорија да је коврџавост изазвана различитим бројем ћелија на спољној и унутрашњој страни длаке, односно коврџе.

Према тој теорији, на спољној страни коврџе ћелије се брже размножавају и више их има, а на унутрашњој мање, па се зато фоликул длаке закривљује, што ствара коврџу. Према другој теорији, постоји разлика у дужини ћелија на спољној и унутрашњој страни фоликула, која се због тога такође закривљује.

Према налазима научника, коврџавост има улогу у бољем загревању сисара, а комбинација коврџаве и праве длаке најбоља је заштита од хладноће.

„Права длака штрчи како би направила простор у близини коже, док га коврџава попуњава и задржава ваздух како би сачувала топлоту, казао је Двејн Харланд, научник са Новог Зеланда који је водио студију.

Према његовим речима, таква улога коврџавости доказана је код сисара као што су мерино овце, међутим, истраживање није разматрало да ли исто важи и за људе. „Не може се са сигурношћу тврдити да се коврџавост код људи развила због загревања. Наша способност да своје недостатке надоместимо технологијом је посебно утицајна, па с обзиром да носимо капе против хладноће, тешко је закључити да ли се коса код људи коврџа како би нам и она пружила заштиту против ниских температура, рекао је Харланд.

Међутим, како додаје Харланд, и наша коса се еволуцијом развијала на сличан начин као и код других сисара кроз историју. „Длака код сисара је праисконска, вероватно се развила пре појаве диносауруса, наводи он. Његове тврдње потврђују и друге студије, којима је доказано да је далеки предак сисара, познат као терапсида, имао крзнo.

(Извор Спутњик)

О аутору

Stanko

Оставите коментар