MEĐU IZMEĐU

SVE TAJNE OTISKA PRSTA

504 pregleda

Ispod jedinstvenog kružnog rasporeda linija na jagodicama prstiju krije se čitav svet informacija koje čine nevidljive pojedinosti.

Otisci prstiju građeni su od molekula koji pripovedaju priču o tome ko smo mi. Potrebna je samo prava tehnologija da nam to i otkrije. U oblasti forenzike, otisci prstiju su dragoceni tragovi počinilaca zločina.Šta se dešava u slučajevima kada se otisci prstiju na određenom mestu preklapaju ili nisu jasno vidljivi?


Ilustracija

Forenzičke laboratorije primenjuju tehnologiju masene spektrometrije koju, potom, prilagođavaju molekularnoj i slikovnoj analizi otiska prsta.U takvom procesu koristi se štampanje ultraljubičastim laserom (UV) laserom, a zatim se izaziva desorpcija – odlepljivanje molekula iz štampe koji su spremni za maseni spektrometar.Masena spektrometrija, potom, meri težinu molekula koji otkrivaju predmete ili materijal koji je počinilac zločina prethodno koristio, piće koje je pio, supstance koje je unosio u svoj organizam itd. Sve to doprinosi uspešnijem rešavanju zločina.

U slučaju kada je nemoguće utvrditi koji od dva preklopljena otiska prsta sadrži izdvojene molekule, maseni spektrometar, objedinjujući mase pronađenih molekula, formira nove, oblikujući ih na jednom otisku prsta, a isključujući drugi.Time se razdvajaju dva uzorka, pri čemu je manje jasan otisak prsta i dalje moguće iskoristiti.

Savremena tehnologija je doprinela razvoju softvera koji će od nedovoljno definisanog otiska prsta kontinuirano praviti jasnije obrazce, što rezultira potpunijom slikom otiska prsta.Forenzičari dobijeni otisak prosleđuju nadležnima i postavljeni zadatak biva uspešno rešen. Nauka je i u ovoj oblasti potvrdila značaj novih tehnoloških dostignuća. Neizostavan je doprinos progamiranja i razvoja savremenih softvera, koji će forenzičarima olakšati rešavanje zločina.Pazite gde ostavljate otiske svojih prstiju  – oni govore mnogo o vama. 

(Izvor RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar