МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СВЕ ТАЈНЕ ОТИСКА ПРСТА

512 pregleda

Испод јединственог кружног распореда линија на јагодицама прстију крије се читав свет информација које чине невидљиве појединости.

Отисци прстију грађени су од молекула који приповедају причу о томе ко смо ми. Потребна је само права технологија да нам то и открије. У области форензике, отисци прстију су драгоцени трагови починилаца злочина. Шта се дешава у случајевима када се отисци прстију на одређеном месту преклапају или нису јасно видљиви?


Илустрација

Форензичке лабораторије примењују технологију масене спектрометрије коју, потом, прилагођавају молекуларној и сликовној анализи отиска прста. У таквом процесу користи се штампање ултраљубичастим ласером (UV) ласером, а затим се изазива десорпција – одлепљивање молекула из штампе који су спремни за масени спектрометар. Масена спектрометрија, потом, мери тежину молекула који откривају предмете или материјал који је починилац злочина претходно користио, пиће које је пио, супстанце које је уносио у свој организам итд. Све то доприноси успешнијем решавању злочина.

У случају када је немогуће утврдити који од два преклопљена отиска прста садржи издвојене молекуле, масени спектрометар, обједињујући масе пронађених молекула, формира нове, обликујући их на једном отиску прста, а искључујући други. Тиме се раздвајају два узорка, при чему је мање јасан отисак прста и даље могуће искористити.

Савремена технологија је допринела развоју софтвера који ће од недовољно дефинисаног отиска прста континуирано правити јасније образце, што резултира потпунијом сликом отиска прста. Форензичари добијени отисак прослеђују надлежнима и постављени задатак бива успешно решен. Наука је и у овој области потврдила значај нових технолошких достигнућа. Неизоставан је допринос прогамирања и развоја савремених софтвера, који ће форензичарима олакшати решавање злочина. Пазите где остављате отиске својих прстију  – они говоре много о вама. 

(Извор РТС)

О аутору

administrator

Оставите коментар