МЕЂУ ИЗМЕЂУ

КОРОНА ЛИЧИ НА КРОМПИР

275 pregleda

Немачки истраживачи креирали модел: Овако би требало да изгледа коронавирус.

Kоронавирус је нејасно видљив чак и под најбољим микроскопима. Kако би непријатељу дали лице, истраживачи користе моделе. Један од можда најтачнијих креирам је на Универзитету у Вирцбургу, пише немачки n-tv.de. Kоронавирус, који dелује на земаљско становништво више од пола године, невидљив је људском оку. Његов промер одговара отприлике хиљадитом делу људске длаке. Истраживачи, чак, и помоћу електронских микроскопа могу направити само нејасне слике.

Стога се коронавирус одређује помоћу графика и илустрација. Илустрација америчке агенције за заштиту од епидемије CDC, сиви вирус с ужареним црвеним бодљицама на љусци, у међувремену се проширила широм света. Но, у стварности је нешто друкчији. Тим који предводи Андреа Торн са Универзитета у Вирцбургу истраживао је структуре вируса SARS-CoV 2 и употребио их за састављање модела патогена који је до сада најближи његовом правом облику.

„Највише изненађује с моје тачке гледишта то што вирус није симетричан и округао, већ помало прилагодљив”, каже Торн за n-tv.de о резултату који су истраживачи објавили на посебној интернетској страници. Торн је на почетку претпостављала да је SARS-CoV 2 округао, као што је случај с многим другим вирусима, али се испоставило да је његова површина неправилна и како се стално мења попут мехурића сапуна”. Чланови истраживачког тима су га у интерној шали назвали кромпир”. Открили су, такође, да величина вируса може варирати, па су поједини патогени понекад мањи, понекад већи. Бодље нису правилно распоређене на површини, као што се до сада представљало, већ неправилно, насумично.

(Извор Kликс)

О аутору

administrator

Оставите коментар