MEĐU IZMEĐU

MARS IZBACUJE PLAZMU

270 pregleda

 

Izgleda da Mars, kao i Sunce, iz atmosfere izbacuje plazmu, što je pomalo neočekivano s obzirom na to da nema globalno magnetsko polje. Naime, kada magnetska polja u jonizovanom gasu (plazmi) oko zviezde iznenada promijene smer ili se prepolove, dolazi do velikog izbijanja energije, odnosno koronarnog izbačaja mase.

Astronomi su uočili sličan fenomen u Marsovoj gornjoj atmosferi ispunjenoj plazmom, iako planeta ima samo džepove magnetskog polja, a ne globalno magnetsko polje kao Sunce. No do nedavno nisu zabilježeni masovni izbačaji, piše New Scientist. Fizičar Lou-Čuang Li iz Instituta nauka o Zemlji na Tajvanu i saradnici su prilikom analize podataka s Nasinog satelita Mars Atmosphere and Volatile Evolution (MAVEN) uočili tri eksplozivna izbacivanja mase iz jonosfere koja su se dogodila 2014, 2016. i 2019. godine.

Ovaj fenomen nije lako primetiti na Marsu, za razliku od izbačaja mase sa Sunca, koji su dovoljno gusti da reflektuju sunčevu svetlost pa se mogu viđeti sa Zemlje. Stoga su znanstvenici potražili područja u ionosferi gđe naizgled nema plazme. Li i kolege smatraju da izbačaje na Marsu uzrokuju interakcije između njegovog isprekidanog magnetskog polja i solarnog vetra. Stalna struja nabijenih čestica uzrokuje pucanje linija magnetskog polja planete i izbacivanje plazme.

„Ako se ovo događa u Marsovoj atmosferi, to bi moglo značiti da se slični procesi zbivaju i na drugim planetama koje, takođe, nemaju globalno magnetsko polje, poput Venere”, rekao je fizičar Merju Ovens sa Univerziteta Reding u Velikoj Britaniji. Istraživanje In situ observation of mass ejections caused by magnetic reconnections in the ionosphere of Mars objavljeno je u časopisu Nature Astronomy.

(Ilustracija Shutterstock)

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar