MEĐU IZMEĐU

NEMA PARALELNOG KOSMOSA

314 pregleda

Američka kosmička agencija Nasa ipak nije otkrila paralelni univerzum u kojem vreme teče unazad, uprkos nedavnim senzacionalističkim tekstovima pojedinih internet portala.

Ako ste čuli nedavnu tvrdnju da je NASA, istražujući na Antarktiku, otkrila paralelni svemir u kome vreme teče unazad, drago nam je što ste sada kliknuli na ovaj članak, kaže se na početku teksta na naučnom internet portalu ScienceAlert. Sve je počelo kada je respektabilni časopis New scientist početkom aprila objavio članak o anomalijama uočenim u rezultatima eksperimenata na Antarktiku, a u kojima je vršena analiza čestica poznatih pod nazivom neutrini.Časopis je izneo teze o tome šta bi to potencijalno moglo značiti u pogledu jednog spekulativnog kosmološkog modela prema kojem postoji univerzum od antimaterije i u kojem vreme teče unazad.Anomalije su uočene pomoću helijumskog balona koji na velikoj visini nosi niz radio antena, a eksperiment je delimično finansirala Nasa.

Posle objavljivanja članka stvar su u svoje ruke preuzeli neki internet mediji, koji su čitavu priču znatno preuveličali.„Čini se da je za potrebe takve tabloidne priče na naučne teme spekulativni deo teorijske fizike koji sadrži tračak verovatnoće predimenzioniran iz senzacionalističkih razloga, ističe fizičar Piter Goram.Šta je zapravo otkriveno na Antarktiku?

Najpre je bilo objavljeno da je na Antartiku u eksperimentu pomoću balona sa detektorom čestica (Antarctic Impulsive Transient Antenna, ANITA), koji delimično finansira i Nasa, uočeno nekoliko primera čestica koje izgledaju kao visokoenergetski neutrini. Evo zašto je to super čudno. Neutrini su one „sablasne temeljne čestice koje prolaze kroz sve i nisu u interakciji sa običnom materijom, zbog čega ih je jako teško otkriti. Ali kada ih proizvedu moćne eksplozije u svemiru, neutrini dobijaju visokoenergetski naboj i mogu da ostvare kontakt sa materijom.


Teleskop ANITA

ANITA, koja leti visoko iznad ledenog kontinenta, konstruisana je tako da otkrije signale sekundarnih čestica koje nastaju kada se visokoenergetski neutrini razbiju o led. Ali takvi neutrini bi trebalo da dolaze iz dubina kosmosa, a ne sa Zemlje – pošto su velike šanse da bi se uvukli u nešto drugo pre nego što se nađu na našoj planeti.

Vidite? Čudno. Fizičari pažljivo proučavaju sve elemente kako bi otkrili da li se ovi rezultati mogu objasniti našim trenutnim modelima fizike ili imaju neke veze sa samom eksperimentalnom postavkom ili se, pak, događa nešto zaista neočekivano. Kako profesor Goram, glavni istraživač na balonu ANITA, kaže za ScienceAlert, „Otkrili smo mali broj anomalija u podacima i kada budemo iscrpeli sva moguća objašnjenja u okviru Standardnog modela fizike, tek tada će doći na red razmatranje drugih ideja koje pomeraju te granice. Dotle zaista još nismo stigli, a sigurno ne dotle da paralelni univerzumi moraju da postoje.

(Izvor RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar