MEĐU IZMEĐU

NOVA STOMATOLOGIJA

240 pregleda

Savremena stomatologija zna šta je čeka u virtuelnoj sadašnjosti ili iza okuke bliske tehnološke budućnosti.

Takav utisak nameće se posle dvodnevnog 12. međunarodnog kongresa stomatologa Vojvodine, tradicionalne strukovne manifestacije, koja je u novosadskom amfiteatru Naftne industrije Srbije okupila učesnike iz Nemačke, Italije, Indije, Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Crne Gore, Belorusije, Severne Makedonije, Rusije, Srbije i Bosne i Hercegovine.

U glavnom programu održana su predavanja o veštačkoj inteligenciji u stomatologiji, digitalnim tehnologijama u ortodonciji,  izazovima i kompromisima pri rekonstrukciji međuviličnih odnosa, granicama, greškama i komplikacijama tokom endodontskih tretmana i pokrovnim protezama na implantima, infekcijama i zapaljenjskim procesima maksilofacijalne regije, dentalnom marketingu i turizmu.

Rekonstruktivna i korektivna stomatologija bila je u centru pažnje. Zahvaljujući prof. dr Kristijanu Bergeru, predsedniku Evropske asocijacije implantologa, i specijalisti oralne hirurgije dr Zoranu Marjanoviću, predsedniku Stomatološke sekcije Društva lekara Vojvodine Srpskog lekarskog društva i potpredsedniku USSI EDI, promovisana su najnovija dostignuća iz dentalne implantologije. Tematsku trilogiju činili su „Digitalni tok rada u implantologiji nakon protetskih koncepata”, „Izjave i preporuke za vođenu regeneraciju kostiju” i „Neposredni implantati u molarnoj regiji”.

Posle svakog predavanja, diskusije i razmene iskustava obeležile su dijaloške pauze. Iznova i po ko zna koji put dokazujući da Međunarodni kongres u Novom Sadu nije hermetična teorijska promocija, nego multidisciplinarni vodič blagodareći kojem je nekadašnja socijalistička uzrečica „tehnika narodu”, po svemu sudeći već zamenjena sa „veštačka inteligencija narodu”.

I naravno, stomatolozima. Dok u korporativnoj trci sa vremenom, na putu digitalnog blagostanja, moderna dentalna medicina naginje paroksizmu brzine, efikasnosti i zajedničke sreće terapeuta i pacijenata. Epski dopadljivo, ka očiglednom funkcionalno-estetskom cilju, što čini novosadski susret teorije i prakse ponajmanje imaginarnim.

Istovremeno, uz akademska predavanja, u maloj sali održane su sve popularnije praktične radionice, na kojima je ambiciozni dr Goran Tošić, demonstrirao redosled konkretnih terapijskih metoda i postupaka indikovanih kod endododntskih retretmana i zalomljenih instrumenata, kao i tokom irigacije i izolacije sistema korenskih kanala.

Sveukupno, u sajber atmosferi, zajedništva i saradnje.

 

(Ilustracija Freepik)

Esad Kučević

O autoru

administrator

Ostavite komentar