MEĐU IZMEĐU

POLARNI ANTIBIOTIK

206 pregleda

Naučnici sa Severozapadnog državnog medicinskog univerziteta po imenu „I. I. Mečnikov”, Ministarstva zdravlja Ruske Federacije, načili su antibiotike na bazi sojeva bakterija otpornih na ekstremno niske temperature. Kako se navodi, takvi mikroorganizmi su identifikovani tokom proučavanja ekoloških zajednica na Antarktiku, pa su upravo te bakterije postale osnova za nove antibiotike koje stvaraju ruski naučnici. Ovi mikroorganizmi, otporni na ekstremno niske temperature i druge faktore polarnih teritorija, u procesu evolucije stekli su jedinstvena svojstva koja im pomažu da se nose sa patogenima.

Istraživači su ocenili da Rusija ima značajne malo proučene prostore na severu, koji mogu da postanu riznica mnogih drugih korisnih mikroorganizama, a njihov potencijal za farmaceutske proizvode je praktično neiscrpan. Novootkriveni mikrobi pripadaju psihrotrofima – bakterijama koje su u stanju da prežive i razvijaju se u snežnim slojevima i ispod leda na temperaturama ispod sedam stepeni Celzijusa.

Svi ti faktori stimulišu molekularnu evoluciju bakterija, uključujući genetske strukture koje su odgovorne za sintezu antibiotika. Jedan od autora, profesor Odeljenja za epidemiologiju, parazitologiju i dezinfektologije Severozapadnog državnog medicinskog univerziteta i šef Istraživačke laboratorije inovativnih metoda mikrobiološkog praćenja Artemij Gončarov rekao je da su u procesu proučavanja svojstava otkrivenih bakterija identifikovani najperspektivniji uzorci.

„Na osnovu njih je razvijen lek sa živim mikroorganizmima koji proizvodi antimikrobne peptide. Njihova prednost je u tome što mogu inhibirati rast patogena na koje tradicionalni antibiotici ne utiču. Trenutno su u toku pretklinička ispitivanja leka”, naveo je Gončarov. Eksperimenti su potvrdili bezbednost novog leka kod različitih životinjskih vrsta. Sledeća faza su klinička ispitivanja, nakon čega će biti doneta odluka o pokretanju masovne proizvodnje.

(Ilustracija Getty©Tremelet/Image Point FR/BSIP/Universal Images Group)

(RT Balkan)

O autoru

administrator

Ostavite komentar