MEĐU IZMEĐU

SA MASKOM STE BEZBEDNI

281 pregleda

Doktor Rič Dejvis je na Tviteru pokazao rezultate dva eksperimenta koja odlično ilustruju kako maska blokira kapljice iz naših usta i grla kad kijamo, pevamo, govorimo, kašljemo.

Test je pokazao da se bakterije najviše šire kad kijamo ili kašljemo, manje kad pevamo ili govorimo, ali maska je u svakom slučaju uspevala da ih potpuno zaustavi.U drugom testu, Dejvis se bavio i distancom. Kašljao je na određenoj distanci prvo s maskom, a onda bez nje i posmatrao u kojoj laboratorijskoj posudi će se bakterije razviti.

Pokazalo se da ste bez maske, ako neka osoba kašlje (čak i na samo 15 sekundi), bezbedni tek na oko dva metra udaljenosti, dok s maskom nema opasnosti ni na manjoj distanci.Svestan sam da ovaj primer ne prikazuje širenje virusa, ali kolonije normalnih bakterija iz mojih usta i grla pokazuju kako se šire velike respiratorne kapljice, poput onih za koje se veruje da uglavnom šire kovid 19 i kako ih maska blokira”, napomenuo je Rič Dejvis, čiji je eksperiment izazvao veliku pažnju upravo zato što na jednostavan način ukazuje na važnost nošenja zaštitne maske u aktuelnoj situaciji.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

administrator

Ostavite komentar