MEĐU IZMEĐU

UČENJE I U MALOM MOZGU

249 pregleda

 

Mada mali mozak (cerebellum) čini samo 10 posto ukupne mase mozga, tamo je zbijeno više od tri četvrtine moždanih neurona. Smatra se da ovo područje smešteno u bazi lobanje ima važnu ulogu u koordinaciji motoričkih funkcija – poput ravnoteže i kontrole pokreta. Novo istraživanje podupire hipotezu da je uključen i u neke kognitivne funkcije, odnosno da ima ključnu ulogu u učenju. „Dugo smo pretpostavljali da je glavna funkcija malog mozga kontrolisanje pokreta. Međutim, sada znamo da postoje povezani delovi koji su izgleda evoluirali zajedno s područjima velikog mozga zaduženim za razmišljanje”, rekla je neurobiološkinja Andreja Bostan sa Univerziteta Pitsburg u SAD.

Naučnici su istrenirali majmune da pokreću levu ili desnu ruku, zavisno od slike na ekranu; pritom su ih nagrađivali sokom ako su napravili pravi pokret. Kada su im dali lekove koji privremeno onesposobljavaju stražnji deo malog mozga, sposobnost učenja se znatno smanjila. Uprkos soku kao nagradi, životinje su imale teškoća s prisećanjem koju ruku treba pomaći kada vide određenu sliku. To se nije događalo ako su pre uzimanja lekova naučile određeni pokret.

„Kada deaktivirate ovu cerebelarnu oblast, ometate proces usvajanja novih znanja. Proces učenja je znatno sporiji, a krajnji rezultat nije na istoj visini”, dodala je Bostan, a prenosi Science Alert. Dalji testovi su pokazali da isključivanje drugih delova malog mozga nije uticalo na proces učenja. Istraživanje A cerebro-cerebellar network for learning visuomotor associations objavljeno je u časopisu Nature Communications.

(Ilustracija Shutterstock)

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar