МЕЂУ ИЗМЕЂУ

АКО ИМАШ ГЕН, МРШАВ СИ

269 pregleda

Научници верују да су открили ген који помаже витким да се не угоје, што потенцијално отвара нове могућности у третманима за решавање проблема гојазности.

Међународни тим научника идентификовао је генетску варијанту јединствену за витке особе познату као АLK ген. Овај ген иначе ствара протеин који се зове анапластична лимфомска киназа, који је укључен у раст ћелија. Истраживачи су прегледали ДНK узорке и клиничке податке више од 47.000 здравих особа старости између 20 и 44 године, из естонске банке генетских узорака. Урађене су генетске мапе за све који имају индекс телесне масе испод 18 и открили да постоји генетска комбинација која је у корелацији са виткошћу и отпорношћу на увећање телесне масе.

Да би проверили ове резултате, научници су спровели експерименте на воћним мушицама и мишевима. Открили су да када се јединкама обрише овај ген, имају мању телесну масу. Мишеве су хранили брзом храном и установили да они без АLK гена остају мршави, док се ови други гоје. Наравно да установљена корелација није није довољан доказ о постојању узрочно-последичне везе, наглашавају аутори студије. Али истраживачи претпостављају да овај ген, који има значајну улогу у нашем мозгу, говори телу колико масти да сагори и како да користи своје залихе енергије.


Били на дијети

Ипак, за сада је установљено само директна веза код воћних мушица и мишева, али не и код људи. Упркос чињеници да је улога АLK гена подробно истражена у случају карцинома, научници признају да им је разумевање његовог утицаја на физиологију човека и даље нејасно. Ово откриће их охрабрује да наставе истраживање. Чак и ако се успостави јасна веза између мутација АLK гена и отпорности на дебљање, то ће вероватно бити само део много веће комбинације генетских фактора – као што су наговестила и претходна истраживања. Рад је објављен на научном порталу Cell.

(Извор РТС)

О аутору

administrator

Оставите коментар