МЕЂУ ИЗМЕЂУ

АНТРОПОЦЕН НА ЧЕКАЊУ

212 pregleda

Светско референтно тело је након деценија расправа коначно одлучило да неће признати антропоцен, раздобље које карактеришу трагови људске присутности свуда на планети, посебним раздобљем у геолошкој историји Земље. Мада је непорецив утицај људи, попут вртоглава пораста гасова „стаклене баште”, нагомилавања микропластике и осталих онечишћења свих врста и масовног изумирања врста, то ипак не значи да смо изашли из холоцена, постојећег геолошког раздобља које је почело пре 12.000 година завршетком последњег леденог доба, објавила је Међународна унија геолошких наука (IUGS).

На ову одлуку не постоји право на жалбу. Године 2009. основана је научна радна група која је требало да утврди у коликој је мери човечанство променило (или није) геолошка раздобља. У јулу 2023., након готово 15 година проучавања расположивих података, чланови су одабрали језеро Крофорд близу Торонта у Kанади као глобално референтно место за почетак антропоцена. Слојевити седименти на дну тог језерцета, површине једног квадратног километра, крцати су микропластиком, пепелом од изгарања нафте и угља и траговима радиоактивних падавина, што је најбољи доказ да се отворило ново поглавље у геолошкој повести Земље.

Но знали су да је неизвесно хоће ли IUGS признати постојање антропоцена, с обзиром на то да бројни реномирани геолози верују да технички критеријуми за увођење новога геолошког раздобља нису испуњени. Гласање је одржано у пододбору моћне Међународне комисије за стратиграфију (ICS), тела IUGS одговорног за методичну поделу 4,6 милијарди година постојања наше планете на геолошке ере, раздобља и епохе. Од 19 чланова који су гласали, 12 их је било против. Нема двојбе да је „доба човека” донело дубоке глобалне промене, слаже се Ерл Елис, професор географије на Универзитету Мариленд, који критикује предлог о антропоцену: „ Али нема потребе да се успостави чврста граница. То једноставно није најважније питање.” Мартин Хед, професор научених студија о Земљи на Универзитету Брок у Kанади и заговорник антропоцена, казао је да постоји „безброј геолошких знакова” нове ере. Чињеница да је IUGS одбила признати антропоцен „пропуштена је прилика да се препозна и подржи једноставна стварност, односно да је наша планеа напустио своје природно стање функционисања средином 20. столећа”, изјавио је он за AFP.

 

(Илустрација NASA)

(Индекс)

О аутору

administrator

Оставите коментар