МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ДУША СЕ ЧИТА У ПРСТИМА

242 pregleda

Дужина указује на потенцијалне психичке поремећаје.

 

 Најновије истраживање тврди да особе чији је кажипрст краћи од домалог прста имају велику вероватноћу да развију неки психијатријски поремећај. То су утврдили канадски истраживачи који су анализирали дужину прстију добровољаца са клинички дијагностикованим психијатријским проблемима како би утврдили да ли је психопатија „биолошки укорењена”, а резултати су објављени у научном часопису за психијатријска истраживања (The Journal of Psichiatric Research), преноси „Њујорк пост”. Истраживање је почело тако што је приметио да се за оне који имају краћи кажипрст и дужи домали прст већ зна да су чешће повезани са особинама „тамне тријаде” и агресивним понашањем.

Како је наведено, особине „тамне тријаде” су „веома друштвено обесхрабрени ставови, односно макијавелизам, нарцизам и психопатија”. Утврђено је и да особе који имају високе резултате на скали „тамне тријаде” имају и „високе резултате на менталној чврстини и спортским перформансама, али и на различитим врстама негативних психосоцијалних и психолошких исхода, укључујући нетолеранцију на неизвесност, осетљивост на анксиозност, бешћутни афект и по питању манипулације”.

У истраживању је учествовало 80 волонтера – 44 са психијатријским проблемима и 36 здравих особа без дијагностикованих менталних стања. Анализа њихових руку је потврдила да је „у поређењу са здравим контролисаним особама, код особа са клинички дијагностикованим психијатријским проблемом већа вероватноћа да ће имати краћи кажипрст и дужи домали прст. С друге стране један од аутора студије Серж Бранд каже да људи са краћим кажипрстима не би требало да се узнемиравају јер је та појва честа.

„Што је више одрасла особа имала знакова психопатологије, то се више чинило да је ова одрасла особа била изложена већој концентрацији тестостерона и нижим концентрацијама естрогена током пренаталног периода живота”, рекао је Бранд и додао да је важно да се разуме да однос дужине прстију као показатељ специфичне изложености пренаталним сексуалним стероидима не треба да се схвати као „неопозива судбина особа”.

 

(Илустрација Flickr/Adrien Séné)

(Спутњик)

О аутору

administrator

Оставите коментар