МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЗАГРЉАЈ ТАЈНА ЗА РАЧУНАР

229 pregleda

Радост, срећа, туга, разочарање могу се измерити откуцајима срца, а да ли се могу измерити алгоритмима, проучила је физичарка Марија Митровић Данкулов, која је докторирала на тему „Колективне емоције у сајбер заједници.

На основу написаног текста или поруке алгоритам може да одреди стање човека. Овај програм у Србији је почео да се користи 2009. године. „Сада имамо алгоритме који нам говоре да ли је особа јако љута, да ли исказује поврење кроз своје поруке или је можда анксиозна. Дају нам могућност да практично прочитамо велике количине текста. Условно речено прочитам и анализирам и из њих извучем, у овом конкретном случају, емотивни садржај, али у принципу, постоје алгоритми који нам могу дати информације и о контекстима, објашњава др Марија Митровић Данкулов, виши научни сарадник Института за физику у Земуну.

Током ванредног стања, због пандемије коронавируса, сви су комуницирали преко интернета и телефоном. Ову ситуацију искористила је група научника из Италије, која је помоћу алгоритма на основу онога што се објављује на друштвеним мрежама утврдила како пандемија утиче на емотивно стање човека.

„Оно што је интересантно је да смо пре пандемије били врло, врло негативни, не само ми у Србији, него генерално је тако. А, онда, током пандемије, у марту, априлу и мају, до почетка маја смо били више позитивни него негативни. Нажалост, сада смо се опет вратили у негативност. Практично кроз текст и какве емотиконе делимо, на основу тога анализирају. Они су добили информације из текста. Људи су раније читали текстове и рекли, ови текстови су позитивни, ови су негативни, и на основу комбинације те две информације сада су у стању да прочитају било који текст и кажу, да, ово је позитивно, да, ово је негативно”, додаје физичарка.

Позитивна порука помаже да заједница буде боље повезана, а велика количина негативних порука има, наравно, супротне ефекте. Помоћу компјутерских програма могу се измерити емоције, али додир, присуство, загрљај – алгоритам није у могућности да евидентира.

(Извор РТС)

 

О аутору

administrator

Оставите коментар