МЕЂУ ИЗМЕЂУ

КО ЈЕ ВИ КАДА СТЕ ПИЈАНИ

221 pregleda
Mladi pod uticajem alkohola

Да ли алкохол особу претвара у неког другог? Или само подстиче искренији и отворенији приступ него кад је особа тезна?

Сви желе да мисле да су бољи него што заправо јесу. Због тога не чуди колико често људи кад направе нешто глупо кривца налазе у алкохолу који су попили. Kриве своје лоше понашање за нешто што је „ван њихове контроле. Та прича је стара колико и само време. Изговор пијанства се користи за све – од непријатног до промискуитетног понашања. Свако жели да мисли да је њихово „пијано ја или „пијани карактер потпуно супротан од њиховог „трезног ја – а да ли је то заиста тако?

Према истраживању Удружења за психолошке науке из 2017. године, објављеном у часопису Sage Journal, једино за шта заиста можемо да кривимо алкохолна пића је мучнина и све што уз њу иде. Супротно увреженом мишљењу, можда сте прави „ви управо ваша „пијана верзија. Да ли је ваше „пијано ја у суштини ваше „право ја“ које скривате испод површине уљудности и финог понашања док сте трезни? Истраживачи су дошли до два занимљива закључка.

Заправо нисте другачији

Истраживање је открило да људи мисле да су другачији кад су пијани, али стварност је да су њихове личности заправо остале исте. То су приметили тако што су се вршњаци прво трезни дружили, а затим се половина опијала, док је друга половина остала трезна. Тако су они који су трезни постали оцењивачи, док је пијана група посматрана током исте врсте дружења какво су имали и у трезном стању.

Психолог Рајчл Виноград, која је водила ово истраживање, објаснила је да су „оцењивачи поуздано обавештавали о ономе што су приметили, а учесници су доживели унутрашње промене које су за њих стварне, али за посматраче неприметне. Чини се да то показује како алкохол нема много утицаја на личност, већ су си пијани појединци умислили да је алкохол деловао на њихово понашање, а у неким случајевима и плацебо који су добили. Разлог томе је што су били уверени да им је алкохол утицао на мозак.

Друштвенији него иначе

У истраживању су оцењивачи, као контолна група, приметили да им се вршњаци не чине другачијима у погледу својих личних особина. Чинило се да су се разликовали по свом нивоу екстровертности, били су много отворенији и дружељубивији.

Шта то значи?

Иако се на основу ових налаза никако не може закључити да ли је пијана личност она права личност, чини се да налази дају нове информације о ове две претпостављене стране личности. Изгледа да оне нису толико различите и удаљене колико смо раније мислили.

Да сте више ви пијани?

Лизи Пети протумачила је ово истраживање рекавши да је „популарна идеја да се претварамо у различите људе када смо под утицајем алкохола. Али нова открића указују на то да алкохолна пића заправо немају моћ да драстично промене човекову личност, пише Your Tango, преноси 24 сата.хр.

(Извор Н1)

О аутору

administrator

Оставите коментар