ПАНДОРИНА КУТИЈА

МИЛИЈАРДЕ ПО ЗАРАЖЕНОМ

191 pregleda

Израелски научници су израчунали тежину свих коронавируса на свету.

Kад би се све честице вируса SARS-CoV-2 које тренутно циркулишу у широм света сакупиле на једном месту, према новој студији тежиле би од јабуке и малог детета. Grupa истраживача недавно је израчунала да свака заражена особа носи око 10 милијарди до 100 милијарди појединачних SARS-CoV-2 честица на врхунцу заразе. То сугеришe да сви вируси SARS-CoV-2 који тренутно инфицирају људе широм света, што је у било којем тренутку тoком пандемије било око милиoн до 10 милиoна инфекција, имају колективну масу од 100 грама до 10 килограма, пише Science Alert.

Вирус је, према недавним подацима, заразио више од 173 милиона људи и убио преко 3,7 милиона, наводи Универзитет Џон Хопкинс.

Малено није безначајно

Малено, међутим, не значи да је и безначајно.Гледајући из ширег историјског контекста, са становишта утицаја, атомска бомба има мање од 100 килограма фисионог материјала. Слично томе, овде говоримо о надасве маленој маси вируса који пустоше светом”, кажу аутори Рон Мило, професор на Одсеку за биљне науке и науке о околини у Вајцмановом институту за науку у Израелу, и Рон Сендер, докторанд у његовој лабораторији.

Вирус је, према недавним подацима, заразио више од 173 милиона људи и убио преко 3,7 милиона, наводи Универзитет Џон Хопкинс. Да би израчунали колико вируса може носити свака заражена особа, истраживачи су користили претходна мерења на резус мајмунима колико су SARS-CoV-2 носили на врхунцу инфекције у разним ткивима за која се зна да су осетљива на вирус, укључујући плућа, крајнике, лимфне чворове и органе за варење. Затим су помножили број постојећих вирусних честица по граму ткива резус мајмуна с масом људских ткива да би проценили број вирусних честица у људским ткивима.

Kористећи масу сваке честице и број процењених честица, израчунали су да свака особа на врхунцу инфекције носи један до 10 микрограма вирусних честица. Kолико мутација просечно?

Из претходних прорачуна на темељу пречника вируса већ су знали да свака вирусна честица има масу од једног фемтограма (10-15 или 10 на минус 15 грама). Kористећи масу сваке честице и број процењених честица, израчунали су да свака особа на врхунцу инфекције носи један до 10 микрограма вирусних честица. Ове бројке омогућиле су научницима да боље разумеју шта се догађа у телу у току инфекције, да одреде број заражених ћелија и упореде број вирусних честица у телу с брзином развоја вируса.

Затим су израчунали колико ће мутација вирус просечно имати током инфекције једне особе, а такође и целе популације. Да би то учинили, користили су претходну процену мутирања нуклеотида сличног коронавирусу, помножили га с бројем нуклеотида у геному SARS-CoV-2, а затим узели у обзир колико је пута вирус направио копије самог себе у телу у току инфекције. Открили су да током инфекције у једном домаћину вирус пролази кроз 0,1 до једне мутације у целом свом геному. С обзиром на то да између инфекција пролази четири до пет дана, вирус би стога прикупио око три мутације месечно, што је у складу с познатом стопом еволуције вируса SARS-CoV-2, написали су истраживачи.

Међутим, такође су пронашли велику варијацију у броју вирусних честица код заражених људи. Може се разликовати за пет до шест редова величине, што значи да неки заражени могу имати милионима пута више тих честица од других.Знамо да људи с малим вирусним оптерећењем доиста имају мање шансе да заразе друге”, рекли су Мило и Сендер.

Али још није јасно шире ли суперпреносиоци више вируса од других због биолошких разлога, попут високог вирусног оптерећења, или социолошких разлога као што су многи блиски сусрети с људима на великим догађајима у затвореним просторима, додају научници.

(Извор Индекс)

О аутору

administrator

Оставите коментар