МЕЂУ ИЗМЕЂУ

НОКТИ УКАЗУЈУ НА РАК

381 pregleda

Рецимо, ако нам је исхрана лоша знакове ћемо видети на кожи, ако смо уморни, имаћемо подочњаке, а још један део тела који нам може показати ако имамо неки проблем су нокти.

Наше тело увек нам даје знакове о нашем здрављу и врло лако покаже нам када смо добро, али и када нешто није у реду. Нутриционисткиња из Аустралије, Фиона Так, открила је за лист „Сан неколико промена на ноктима које никако не би требало игнорисати и на шта тачно указују.

1. Беле тачкице

Постоји хипотеза која каже да се оне јављају када нам недостаје калцијума; иако је то тачно, има и пуно других узрока: недостатак цинка, лоша исхрана, а и константни одласци на уградњу ноктију и маникир. Ове проблеме врло лако можете решити променом хране коју конзумирате и паузом од гелирања и лакирања ноктију, преноси Вечерњи лист.

2. Плави нокти

У хладнијим данима нокти знају да поплаве и то није ништа необично, не треба бринути већ ставити рукавице и проблем ће се решити. С друге стране, разлог може бити мањак гвожђа у организму. Kрв се мучи с циркулисањем по телу, рекла је Фиона и додала да недостатак гвожђа може довести до анемије, па саветује да га почнете уносити.

3. Испуцали и жути нокти

Пушачима су неретко нокти жути, па чак и благо испуцали; али ако сте приметили да вам нокти тешко расту и да су постали дебљи, то може указивати на артритис. Такође, жута боја ноктију може бити последица плућних болести. Ако ово стање дуго не пролази посетите лекара.

4. Црне мрље по ноктима

Ако сте згњечили нокат затварајући неку фиоку или вам је нешто пало на њега, немојте бринути. Створио се подлив крви који може из љубичасте прећи у црну боју, али проћи ће. Ипак, ако су се црне мрље почеле јављати одједном и не пролазе, хитно посетите лекара јер то може бити знак меланома, рака коже.

5. Танки и меки нокти

Нокти вам се лако ломе и доста су мекани на додир? Могуће је да вам недостаје протеина. Важно је у сваком оброку имати порцију протеина величине шаке, али и уносити довољно витамина Д и А у организам. За Д витамин можете се изложити сунцу, витамин А унесите путем зеленог поврћа и шаргарепе.

6. Суви нокти се листају

Они обично указују на премали унос воде. Иако се доза коју треба унети разликује од особе до особе, потрудите се да пијете воде више него сада – и мала промена је добродошла.

(Извор Б92)

О аутору

administrator

Оставите коментар