МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ПРВО ОДМРЗНУТО У СРБИЈИ

419 pregleda

Потврђена прва трудноћа из одмрзнутог ембриона – велики успех крагујевачких лекара.

Биомедицински потпомогнута оплодња, једина је шанса за многобројне парове у нашој земљи да добију потомство. У Центру за биомедицински потпомогнуту оплодњу у Крагујевцу, потврђена је прва трудноћа из одмрзнутог ембриона. Марија има само једну жељу – да постане мајка. Иза ње и супруга стоје године покушаја и неодустајања. Испред њих, нова нада, трудноћа из одмрзнутог ембриона. „Мени је убачен сада један залеђени ембрион, односно бласта. Остала је још једна, што значи да у некој блиској будућности, ако будем желела, могу да остварим трудноћу, наводи Марија Вујичи.


Марија Шорак

Поступак криоембриотрансфера, комфорнији је за жене, јер смањује број поступака хормонских стимулација. За његову успешност, као и код класичне вантелесне оплодње, пресудан је квалитет ебриона. „Уколико је пацијенткиња добила више јајних ћелија, па самим тим има и већи број добрих, квалитетних ембриона – они се не уништавају, него се чувају најчешће до неког петог дана старости и онда се методом витрификације заледе. На овај начин смо олакшали пацијентима да лакше дођу до трудноће, објашњава др Марија Шорак из Центра за БМПО КЦ Крагујевац.

Освајањем и те методе, крагујевачки Центар, уз добре услове, опрему и кадар, достигао је европски стандард. „Од септембра месеца, очекујемо 30 нових парова који су потпуно припремљени за процес вантелесне оплодње и да није било епидемије короне, очекивали би преко 150 до 160 парова, како смо и планирали за 2020. годину, истиче доц. Др Предраг Саздановић, директор КЦ Крагујевац. До сада су лекари у Крагујевцу од 93 поступка вантелесне оплодње успели да остваре трећину трудноћа. Сваки нови покушај, нада је за нови живот.

(Извор РТС)

О аутору

administrator

Оставите коментар