МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СЕКС С РОБОТОМ, ВАУ!

482 pregleda

Вештачка интелигенција баш обећава. Као и „Галаксија, која у мартовском броју поново објављује пет ексклузивних есеја. Ајде да их побројимо: Секс с роботом, Најгоре у физици, Најчистији ваздух, Нови стари етар и Нужност зла. А ти није све, поштовани читаоци. Зашто се исти наслов двапут појављује, то ни главни уредник не зна!?!

 

Зов будућности ЕКСКЛУЗИВНО

СЕКС С РОБОТОМ

Знанственик David Levy, стручњак за умјетну интелигенцију, предвиђа да ће до 2050. године људи имати емоционалне и сексуалне везе с хуманоидним роботима. У својој књизи „Љубав и секс с роботима” наводи да ће ускоро постојати секс-роботи моделирани по познатим глумицама или глумцима.

Гојко Николић

 

Квантни преплетаји ЕКСКЛУЗИВНО

НАЈГОРЕ У ФИЗИЦИ

Међутим, ако израчунамо квантну енергију вакуума универзума, испоставља се да је 120 редова величине већа. Отуда – најгоре предвиђање у целој физици. Постоји, наравно, неколико начина за решавање овог проблема.

Влатко Ведрал

 

Екософија ЕКСКЛУЗИВНО

НАЈЧИСТИЈИ ВАЗДУХ

Светска здравствена организација (WHO) оцењује да сваке године око седам милиона људи превремено умре од загађеног ваздуха на отвореном и у затвореном простору, тако да је он највећи еколошки ризик по здравље људи у целом свету. Најчешћи загађивачи су честице (particullate matter или PM) величине 2,5 или 10 микрометара у пречнику (PM2,5 и PM10) азот-диоксида, сумпор-диоксида, кадмијума, олова, арсена, бензена, диоксина и озона, Решење за прећишћен ваздух у затвореном простору постаје насушна потреба, а данас је – захваљујући најновијим научно-технолошким достигнућима – надохват руке.

Мирјана Радојичић

 

Космичко ткање ЕКСКЛУЗИВНО

НОВИ СТАРИ ЕТАР

У нашој потрази за разумевањем свемира, често налазимо да се најдубље истине крију тамо где сāма наша чула не могу допрети. Тежња Ајнштајна да формулише теорију обједињеног поља, иако није у потпуности остварена, отворила је врата у свет у којем се привидна чврстоћа материје и невидљиве силе природе преплићу на начине на које претходно нисмо могли ни замислити.

Андреј Коренић

 

Распињање мудрости ЕКСКЛУЗИВНО

НУЖНОСТ ЗЛА

Манихејски излаз који се овде намеће заправо је само пречица на путу ка злу. Он захтева дуалистичко схватање света по коме се свет састоји од два потпуно независна дела, једног доброг и једног злог, који постоје напоредо и не би требало да се суштински икада и игде поклапају или додирују (добри узроци производе само добре последице, зле последице су производ само злих узрока) – из добра произлази увек и нужно само добро, а из зла следи само зло.

Јован Бабић

 

Архимедова тачка

СКАКАЧЕВА ЗАГОНЕТКА

Скакачева путања на шаховској табли (било које димензије) с циљем да сконе на сва поља једном и само једном један је од најпопуларнијих и најизазовнијих шаховско-математичких проблема више од једног миленијума. Овим изазовом бавили су се многи истакнути математичари јер представља специјалан случај тзв. Хамилтоновог пута, једног од најтежих нерешених проблема у математици. Хамилтонов пут од n чворова дефинисан је као путања, при чему се сваки посећује једном и само једном, чије би одгонетање довело до огромног напретка у решавању и најтежих оптимизационих проблема.

Миодраг Петковић

 

Виртуелни рај

AI У СВЕТСКОЈ РЕВОЛУЦИЈИ

Након што смо толико дуго намерно игнорисали интелигенцију других, централна улога људске интелигенције је на тачки да буде насилно одбачена властитим изумима. Опет морам навести мрачне и циничне речи Станислава Лема, из његовог све савременијег романа Соларис: „Не тражимо никога осим људи. Нису нам потребни други светови. Потребно нам је огледало…” А у Лемовом огледалу: „Огромно увећану, као под микроскопом, нашу сопствену, монструозну ругобу, наше лакрдијаштво и срамоту!”

Горан Станковић

 

Чешљање језика

БЕЛА ТИШИНА

Снег није само топло романтичан, већ и бизаран и чудан. Има га у Сахари, на Хавајима, може да буде квадратаст, грмљавинаст, ружичаст и црволик. Може да усрећи, али и да изазове глад, колапс и пораст криминала. Може да има различите облике, од Снешка Белића, преко Сфинге па све до разноврсних лавирината.

Петар Нуркић

 

Сунчева авлија

МАРСОВО ЈЕЗЕРО

У чланку се разматрају главне карактеристике ноакијског, хесперијског и амазонијског доба у геолошкој историји Марса с тачке гледишта њиховог утицаја на увођење/настанак, очување и еволуцију живих организама. Током нојевског времена рани Марс развијао се по сличном сценарију као и рана Земља. Сличност древних услова на Марсу и на Земљи указује принципијелну могућност појаве живота на Марсу. Релативно кратак хесперијски период обележен је интензивним вулканизмом, воденим и глацијалним активностима, али су услови на површини отишли испод граница преживљавања и микроорганизми су морали или да се конзервишу у замрзнутим слојевима или да се преселе у дубоке водене просторе.

Никита Едуардович Демидов

Михаил Арсеиевич Иванов

 

Срицање историје

СРПСКИ КАЛМИК

Др Еренжен Хара–Даван сахрањен је 19. новембра на Новом гробљу (парцела 121, место 338). Када сам, припремајући овај текст покушао да пронађем његов гроб, резултат је био неуспешан – он више не постоји. Према објашњењу службеника, посмртни остаци пребачени су после извесног времена у заједничку гробницу, по свој прилици без било каквог обележја посвећеног овој необичној и значајној личности, нашем некадашњем знаменитом суграђанину.

Рајко Буквић

 

Подвизање ума

p, e, i и C

Kао што су вируси и бактерије свуда и у исто време од живих организама до земљишта и стена, или добро и зло у литерарним делима, слично се може рећи и о бројевима p, e, i, f (златни пресек) и другим константама у математици и њеним применама: од астрономије и физике до вештачке интелигенције и уметности. Штавише, ако се у случају броја p, рецимо, користе разне сложене формуле за израчунавање што тачније вредности, уочава се да се овом броју приближавају и поједине појаве из наших огледа у природи.

Милан Д. Тасић

 

Синаптичка веза

БРОЈ ЗВЕРИ

Визуелизоваћемо архитектонику неких занимљивих бројева: то ћемо показати на неколико којима је у нумерологији, а и ван ње, дат посебан значај. Издвојили смо 666, 369 и 171.

Рашко Радовић

 

Авантуре тастатуре

ЈА У МИШОЛОВЦИ

Авангардна представа Мишоловка, по приповетки Агате Кристи и у извођењу групе Артисти, постала је прави изазов за све хакере Србије. Из месеца у месец карте се продају у делићу секунда, тако брзо да људска рука више не може доћи до њих. Остаје питање ко вештије влада IT технологијама и где се може уштедети који милисекунд…

Дејан Ристановић

 

Ментална лозинка

ВЕЋ ВИЂЕНО ПИРАМИДА

Данас нам нико осим ортодоксних египтолога не може, или не зна поуздано рећи колико је пирамидама година, али древна сентенција говори да је то била мистерија и за најстарије Египћане. „Људи се плаше времена, а време се плаши пирамида!”, говорили су свесни свог незнања о њиховом пореклу.

Миодраг Иванишевић

 

ОКЕАН ЖЕНКИ

Ко ће правити, а ко рађати децу, на то питање скренула je пажњу др Шана Сван у својој књизи Count Down паничним упозорењем да ће до 2045. мушкарци изгубити способност производње сперматозоида, а жене јајнике, због разорног дејства пталата и ксеноестрогена из рафинисаних биљних уља.

Милован Шавија

 

О аутору

administrator

Оставите коментар