МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СКУПА „КОСМИЧКА ДУША”

258 pregleda

Између Марса и Јупитера мота се изузетно ретки метални астероид чија се вредност процењује на суму већу од целокупне светске економије (лане је вредела 142 трилиона долара или 12 нула иза 142). Телескоп Хабл нам је пружио увид у небеско тело које вреди 10.000 квадрилиона долара (19 нула иза јединице).

Ново истраживање, објављено у часопису The Planetary Science Journal, пружа увид у мистерије астероида 16-Psyche (на старогрчком – душа или дух) више него икада раније, јавља CBS News. У питању је једна од најмасивнијих космичких стена у главном астероидном појасу Сунчевог система која кружи између Марса и Јупитера, на око 230 милиона миља од Земље. Пречник јој је око 140 миља, што значи да је отприлике величине Масачусетса (око 27.500 квадратиних километара).

Већина астероида састоји се од стена или леда. Али 16-Psyche је углавном направљен од метала, највероватније од заосталог језгра планете која никада није успела да се формира – такозване протопланете.  Студија разматра прва ултраљубичаста посматрања. Нови подаци откривају да је астероид можда у потпуности од гвожђа и никла – који се налазе у густим језгрима планета.

„Видели смо метеорите који су углавном метали, али 16-Psyche би могао бити јединствен по томе што би могао бити астероид који је у потпуности направљен од гвожђа и никла. Земља има метално језгро, омотач језгра и кору. Могуће је да је, док се формирала протопланета Psyche, погодило неко тело у нашем Сунчевом систему и планета је изгубила омотач језгра и кору, рекла је др Трејси Бекер, чланица ауторског тима студије. Научници су проучавали астероид у две тачке његове ротације. Открили су да би површина могла бити углавном од гвожђа, али упозорили су да чак и мала количина гвожђа даје утисак да доминира при снимњу ултраљубичастим зрацима. „Први пут смо могли да идентификујемо на било ком астероиду оно што мислимо да су ултраљубичасте апсорпционе траке оксида гвожђа, истакла је Бекерова. Према њеним речима, у питању је показатељ да се на астероиду дешава оксидација, што би могао бити резултат удара Сунчевог ветра.

Метални астероиди су ретки, тако да Psyche пружа истраживачима прилику да проуче унутрашњост планете. Током 2022. године Наса планира да лансира беспилотну свемирску летелицу да проучава овај астероид. Циљ је да се открије и разуме његова историја и историја сличних небеских тела. Уколико се то заиста буде догодило, биће то прва мисија која ће посетити небеско тело које је потпуно саздано од метала.

(Извор РТС)

 

О аутору

administrator

Оставите коментар