МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СТОНОГА СА 1.306 НОГУ

170 pregleda
SWNS/Profimedia

Нови рекордер: Дубоко под земљом откривена прва права стонога” са 1.306 ногу. Или можда треба рећи хиљадунога…

До открића нове стоноге са 1.306 ногу, највећи број ногу код неке врсте био је 750. Нова врста је Eumillipes persephone – еumillipes се преводи као истински хиљаду стопала”, а persephone или Персефона је грчка богиња подземног света. Створење је пронађено 60 метара испод земље у рударској бушотини у провинцији Истерн Голфилдс у Аустралији. На основу четири досад анализирана створења, E. persephone има до 330 сегмената на свом телу, и може да нарасте до 0,95 милиметара у ширину и 95,7 милиметара у дужину. Ова стонога има главу у облику конуса са антенама, али нема очи.

Погледајте илустрације:

„Њихови изумрли преци су међу најранијим животињама које су живеле на Земљи. Стоноге живе на овој планети више од 400 милиона година”, пишу истраживачи у свом раду.E. persephone је прва позната супериздужена стонога из Аустралије, и нови светски рекордер по броју ногу – међу животињама”, такође пише у истраживању. Научници мисле да је нова стонога далеки рођак са врстом Illacme plenipes, која је до сада држала рекорд од 750 ногу. Illacme plenipes живи у централном региону Kалифорније, и расте до дужине од само 25 до 40 милиметара.

Поред тога што има толико ногу и нема очи, E. persephone је такође позната по свом дугуљастом изгледу у попут нити и уједначеној светло крем боји егзоскелета. Дуго тело, више сегмената и много ногу врсти E. persephone помажу да се ефикасније гура и копа кроз земљу, сугеришу истраживачи. Још има доста непознаница о новох врсти – шта једе и, на пример, где би још могла да живи. Истраживање је објављено у часопису Scientific Reports, преноси Science Alert.

(Извор Национална географија)

О аутору

administrator

Оставите коментар