МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЉУДИ СУ ЗАМАЛО ИЗУМРЛИ

236 pregleda

Пре 900.000 година људи су готово изумрли. Према резултатима геномске студије објављене прошле године, преци модерног човека били су сведени на популацију од једва 1.300 јединки, што ју је довело до самог руба уништења. Сада је ново истраживање показало да се у то време збивала масовна миграција из Африке, пише Science Alert. Јако је тешко реконструисати сеобе древних људи из Африке у Европу и Азију. Најбољи докази састоје се од оскудних налаза костију и камених артефаката које је није нимало датирати. Две недавне студије повезале су миграцију људи с такозваним генетичким уским грлом (раздобље када број становника нагло опада, након чега следи постепени опоравак).

Једно истраживање је током анализе људског генома открило да је уско грло пре око 900.000 година проузроковало губитак генетске разноликости, а друго, објављено неколико седмица касније, после проучавања археолошких налазишта у Евроазији датирало је уско грло на пре 1,1 милион година. Због разлике од 200.000 година било је тешко одредити који је климатски догађај изазвао или придонео привременом паду броја људи. Стога су геолози Ђованни Мутони са Универзитета Милано и Деннс Kент са Универзитета Колумбија покушали да прецизније одреде када је почео пад популације.

Прво су поново анализирали записе о настањивању раних хоминида широм Евроазије и пронашли групацију места које се може поуздано датирати на пре 900.000 година. Упоредили су своја открића са записима морског седимента, у којем су путем изотопа кисеоника сачувани докази о климатским променама. Износи кисеоника у слојевима седимента показују да ли је клима у време таложења минерала била топлија или хладнија. Геномски подаци и датирање локација хоминида указали су на то да су се уско грло и миграција догађали у исто време. Током транзиције средњег плеистоцена опала је глобална висина океана, а Африку и делове Азије захватиле су суше. Хоминиди који су у то време пребивали у Африци суочили су се с тешким животним условима и недостатком хране и воде. На срећу, постали су доступнији копнени путеви према Евроазији и древни људи су кренули у потрагу за бољим подручјима, што их је и спасило.

„Сматрамо да су суше у току фазе морског изотопа 22 које су узроковале ширење саване и сушних зона у већем делу континенталне Африке подстакле ране људске популације у Африци да се прилагоде или мигрирају да би избегли изумирање”, пишу научници. Истраживање Hominin population bottleneck coincided with migration from Africa during the Early Pleistocene ice age transition објављено је у часопису National Academy of Sciences.

 

(Илустрација Australian Museum)

(Индекс)

О аутору

administrator

Оставите коментар