ДИГИТАЛНИ ДОМОРОЦИ

12 користи мрачне мреже

Pixabay

Pixabay

Поред тога што нема баш нарочито повољну репутацију, постоје многе њене легитимне и легалне сврхе. Овде ћемо се упознати са дванаест њених потпуно законитих начина употребе.

Помињање мрачне мреже обично изазива злослутне и злокобне представе. Иако је мрачни веб свакако дом обимног садржаја сумњивог порекла, он такође има низ легитимних употреба, од помагања грађанима да заобиђу владину цензуру, до додавања још једног слоја анонимности у услугама е-поште. Навешћемо дванаест легитимних разлога за коришћење мрачног веба.


1. Заобилажење владине цензуре
Иако је анонимност на мрежи омогућила процват илегалног садржаја на мрачном вебу, такође је омогућила грађанима у земљама са диктаторским режимима да заобиђу ограничења интернета које је поставила њихова влада.
Владе широм света покушавају да контролишу шта њихови грађани могу да виде на мрежи. Мрачна мрежа може да сакрије онлајн активности грађана од владе која над њима врши непрестани надзор. Користећи мрачни веб, корисници би могли да сакрију информације као што су посећене веб-странице и локације корисника.


2. Услуге анонимне е-поште
Док су бројне услуге шифроване е-поште доступне на мрежи коју свакодневно користимо, корисници који траже додатни слој анонимности могу да пређу на мрачни веб. Најпознатији сервис е-поште на мрачном вебу је ProtonMail, којег подржава Тор мрежа и штити приватност корисника, бори се против цензуре и онемогућава да се обавља надзор над корисницима.
Међу најпознатијим посебним услугама е-поште на мрачном су Torbox и Mail2Tor, којима се може приступити само преко Тор претраживача.


3. Анонимна сарадња са новинарима
Сарадња са новинарима је неким људима, рецимо узбуњивачима, нарочито удобна и пријатна само онда ако се налазе под велом анонимности.
СецуреДроп је комуникациони софтвер који користи Тор мрежу да олакша анонимну комуникацију између извора и новинара. Изузетно много се користи међу новинским медијима, укључујући Forbes, Vice Media и New Yorker.


4. Посећивање страница које објављују вести
Док је веб доступан широм света свима који имају интернет везу, међународне владе понекад блокирају веб-странице које садрже вести. Мрачни веб је био згодан алат у борби против те врсте цензуре. Истраживачка информативна организација ProPublica је успоставила присуство на мрачном вебу 2016. године. Грађани широм света могу анонимно да приступе веб-страници ProPublica на Тору, чак иако је влада блокирала на уобичајеној мрежи у одређеној држави. Њујорк тајмс и Би-Би-Си су следили пример ProPublice и објавили су „мрачне“ копије својих веб-страница на Тор мрежи.


5. Анонимно контактирајте ЦИА
ЦИА је 2019. године покренула своје званично присуство на мрачном вебу. Иако можемо да помислимо да мрачни веб није место на којем бисмо могли да пронађемо владину агенцију, веб-страница је намењена људима који желе да контактирају ЦИА, али никако не би желели да их неко открије у том поступку.


6. Приступ научним истраживањима
Понекад је приступ научним истраживањима ограничен или потпуно немогућ све док не платите велику накнаду да бисте добили дозволу да прочитате један чланак. Часопис под називом American Journal of Freestanding Research Psychology на мрачном вебу покушао је да тај проблем реши тако што бесплатно хостује академске радове на свом сајту. Да цела ситуација буде још боља, нема потребе да бринете о томе да ли легално приступате радовима, јер су сами аутори чланака поднели своје радове споменутој веб-страници.


7. Користите претраживаче у којима нема огласа
Претраживачи су окосница интернета – они помажу људима да брзо и лако пронађу информације које траже. Међутим, резултати до којих је дошао претраживач често су праћени огласима који могу да вас одвуку од онога што тражите. Неки претраживачи, као што је DuckDuckGo, имају своје посебне верзије на мрачном вебу. Помоћу тих верзија можете да претражујете уобичајени веб, док истовремено штитите своју анонимност и не видите огласе. На тај начин нико никада неће знати шта тражите, а с друге стране, избегавате досадне рекламе које вас често ометају у раду.

(Pexels)


8. Осигурајте новчанике за криптовалуте
Иако криптовалуте, као што је биткоин, имају безброј предности, један од главних недостатака је тај што је свака трансакција јавна и може се пратити. Услуге за криптовалуте на мрачном вебу, као што су Wasabi Wallet и Shadow Wallet, koriste različite tehnike kao što su coinjoin и tumbling да би се унапредила анонимност биткоин трансакција и отежало праћење одређених валута.


9. Приступите друштвеним мрежама
Скоро свако ко има приступ интернету има налог на друштвеним мрежама на бар једној од најпопуларнијих платформи, као што су Фејсбук, Инстаграм или Твитер. Током година, појавио се велики број платформи друштвених мрежа на мрачном вебу, међу којима су BlackBook, Galaxy и TorBook, које су међу најпопуларнијима. Можда ће вас изненадити податак да су неке од наших омиљених платформи друштвених мрежа које користимо на уобичајеном вебу, међу којима су Твитер и Фејсбук, покренуле исте такве платформе на мрачном вебу за кориснике који желе да избегну надзор владе.


10. Слушајте онлајн радио
Слушање радија више није ограничено на радио таласе. Бројни радио сајтови живе на мрачном вебу где можете да изаберете станицу по сопственој жељи. Један од најпопуларнијих сајтова радио станица на мрачном вебу је Deep Web Radio, где можете да слушате бројне станице специјализоване за различите жанрове.


11. Пронађите уско специјализовани садржај
Мрачни веб је дом бројних заједница, блогова и сајтова на којима се налазе стручни и специјализовани садржаји. Један од најпознатијих уско специјализованих сајтова на мрачном вебу је The Chess, који корисницима омогућава да играју анонимну партију шаха против потпуно непознатих играча. Beneath VT је популарни блог посвећен истраживању парних тунела који постоје испод Virgina Tech-а, заједно са мапом, дневником путовања и листом упозорења о потенцијалним опасностима истраживања тунела.


12. Учествујте у форумима и групама за ћаскање
Мрачни веб је дом група за ћаскање и форума који окупљају заједнице које желе анонимно да разговарају о стварима о којима би им иначе било непријатно да причају. Један од најпопуларнијих форума на мрачном вебу је, између осталих, Paradise, где корисници могу да разговарају о друштвеним питањима и проблемима у свету под окриљем анонимности.

Упркос лошој репутацији мрачног веба, постоје и неки зраци светлости који долазе од страница које имају легалне и легитимне сврхе. Иако није увек лако пронаћи нешто на мрачном вебу, тамо ипак постоје специјализовани претраживачи који помажу корисницима да пронађу управо оно што траже.

(РАФ)

О аутору

Stanko

Оставите коментар