MEĐU IZMEĐU

32 PUTA VEĆA SMRTNOST!

406 pregleda
AFP

Verovatnoća da će necepljeni ljudi umreti od posledica bolesti kovid-19 je 32 puta veća u poređenju osobama cipljenim dvjema dozama, pokazali su rezultati nove britanske studije.Znatno je niža stopa smrtnosti među onima koji su vakcinisani obema dozama u odnosu na s one koji su vakcinisani jednom dozom ili nisu uopšte cijepljeni, objavio je britanski Nacionalni ured za statistiku (ONS).

U istraživanju i analizi ONS-a korišćene su stope smrtnosti prilagođene uzrastu, koje uzimaju u obzir razlike u godinama starosti i brojnost pripadnika starosnihgrupa, da bi se dobila valjana srazmera različitih grupa pelcovanih i nepelcovanih.Rezultati su pokazali da je u razdoblju od 2. juna do 21. septembra ove godine stopa smrtnosti među nevakcinisanima iznosila 849,7 na 100.000 stanovnika, prenose engleski mediji.Među vakcinisanima sa obe doze stopa je bila samo 26,2 na 100.000 ljudi, a za vakcinisane jednom dozom stopa je iznosila 105,3.

Ovo su zasad najbolji dostupni podaci u vezi sa učinkom vakcina i sprečavanjem najtežih ishoda bolesti kovid-19, izjavioo je dr Piter Ingliš, bivši savetnik u nacionalnom tijelu za kontrolu zaraznih bolesti. On je dodao da cepiva nisu stopostotno delotvorna, pa će se neki zaraziti ili umreti iako su se cepili.No važna poruka koja proizlazi iz ovog istraživanja jeste da vakcina visokodelotvorna protiv smrtnog ishoda od kovida-19. Verovatnoća da ćete umreti od posledica kovida-19 je, čak, 32 puta manja ako ste vakcinisani, a jedna doza pruža vam određeni postotak zaštite, premda ne kao dve, maglašeno je u saopštenju.

(Izvor Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar